2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A varsói csata 3D-ben

2011. augusztus 15. 14:21

Befejeződött Jerzy Hoffman, a lengyel filmművészet "nagy öregje" legújabb filmje, A varsói csata, 1920 hangosítása. Már csak kisebb utómunkálatok vannak hátra, s a tervek szerint szeptember 26-án, a varsói Nagy Színház-Nemzeti Operában megtartják a film díszbemutatóját.

Hoffman újabb nagy történelmi tablója szeptember 30-án kerül a lengyelországi mozihálózatba, s egyidejűleg az Egyesült Államokban és Ukrajnában is bemutatják - írta a Rzeczpospolita című lengyel napilap hétvégi száma. A varsói csata, 1920 a lengyel-szovjet háború sorsdöntő ütközetének történetét eleveníti meg, amikor a függetlenségét az első világháború végén, 123 évi felosztottság után visszaszerző fiatal lengyel állam hadserege fényes győzelmet aratott az ellene felvonuló Vörös Hadsereggel szemben. A hadjárat célja Lengyelország, majd Európa bolsevizálása, a világforradalom megvalósítása volt.

A lengyel filmgyártás az elmúlt években előszeretettel dolgozott fel nagy történelmi témákat, ilyen volt Andrzej Wajda Katyn vagy Ryszard Bugajski Nil tábornok című filmje, amely a Honi Hadsereg legendás varsói parancsnokának, August Emil Fieldorfnak állított emléket.

Jerzy Hoffmantól a történelmi filmek nem állnak távol, ő volt az, aki filmre vitte a Nobel-díjas lengyel író, Henryk Sienkiewicz híres trilógiáját. Legújabb filmjéről nyilatkozva azt mondta a Rzeczpospolitának, hogy régi álma vált valóra, amelyet a szocializmus idején nem valósíthatott meg, hiszen több más lengyel történelmi esemény mellett a lengyel-szovjet háború is tabutéma volt, hallgatás övezte.

A film középpontjában egy kabarészínésznő, Ola Raniewska (Natasza Urbanska alakítja) és férje, Jan, költő, lovas katona, baloldali idealista (Borys Szyc) szerelmének története áll a lengyel-bolsevik háború előterében. Józef Pilsudski marsall, a lengyel függetlenség atyja, a lengyel hadsereg főparancsnoka szerepét Daniel Olbrychski alakítja. Lenin, Sztálin, Trockij megszemélyesítését orosz színészekre bízta a rendező. A forgatókönyvet Hoffman és Jaroslaw Sokól írta, az operatőr Slawomir Idziak, a zeneszerző Krzesimir Debski.

A varsói csata, 1920 az első háromdimenziós film a lengyel filmgyártás történetében. 1989 óta ez az egyik legköltségesebb szuperprodukció. 3500 statiszta játszik benne, költségvetése mintegy 9 millió dollár. A két fő szponzor a lengyel Bank Zachodni WBK és a Lengyel Filmművészeti Intézet (ISF) volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár