2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Interaktív tudománymúzeum nyílt Varsóban

2010. november 15. 18:11 MTI

Közel százmillió eurós költséggel mindössze két év alatt épült fel a Varsót átszelő Visztula nyugati partján a Kopernikusz Tudományos Központ, amely többek között robotszínészekkel és interaktív laboratóriumokkal várja a látogatókat.

A hét végén megnyílt, s már az első napokon több ezer embert vonzó 20 ezer négyzetméteres intézmény 454 kiállítási helyszínnek ad otthont. A látogatók saját kezűleg hajthatnak végre fizikai, kémiai és biológiai kísérleteket, színi előadásokat tekinthetnek meg, amelyeken emberszabású robotok alakítják a karaktereket. Feltűnik a múzeumban Elektrobalt, Stanisław Lem lengyel sci-fi író egyik alakja által inspirált robotköltő is. A tervek szerint jövőre nyílhat meg egy napjaink legmodernebb technológiáját felvonultató planetárium.

A Kopernikusz Tudományos Központ létrehozását Varsó városa és az Európai Unió finanszírozta 93 millió euró (25,7 milliárd forint) összköltségben. Mint Robert Firmhofer igazgató kiemelte, a központ "a legnagyobb és az első ilyen modern létesítmény Berlintől keletre".

Firmhofer elmondása szerint a múzeum ötletét a rendkívül népszerű varsói "tudománypiknik" adta. A lengyel közszolgálati rádió által évente megrendezett esemény szerény kiállításként indult 1997-ben, amelyen tucatnyi intézmény képviseltette magát, és mintegy 3 ezer látogató jelent meg. A piknik mára Európa legnagyobb szabadtéri tudománynépszerűsítő eseményévé nőtte ki magát több mint 100 ezres napi látogatottsággal és 20 ország kiállítóival.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár