2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Klímaingadozások eredménye az emberi evolúció aranykora

2011. augusztus 10. 12:52

Egyesek szerint a klímaváltozás lehet a szög az emberiség koporsójában, viszont a legfrissebb kutatási eredmények azt mutatják, hogy a két-három millió évvel ezelőtti gyors klímaingadozások egybeestek az emberi evolúció aranykorával.

A fosszíliák tanúsága szerint 2,7 millió évvel ezelőtt nyolc különböző faj fejlődött ki az Australopithecus africanusból. A mi nemzetségünk első tagjai 2,4-2,5 millió évvel ezelőtt tűntek fel, míg a Homo erectus, az Afrikát elhagyó első ember 1,8 millió évvel ezelőtt formálódott ki.

Matt Grove, a Liverpooli Egyetem tanára kutatásában azt vizsgálta, hogy volt-e szerepe a klímaváltozásnak az emberszabásúak variálódásában; Grove Lorraine Lisiecki hőmérsékleti adattárát használta fel. Lisiecki, a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem kutatója a fosszilis állapotban fennmaradt foraminifera (likacsosházúak vagy likacsoshéjúak) nevű tengeri élőlény héjában lévő oxigén izotópokat analizálta, ugyanis a jégkorszakban a héj a két oxigén izotóp közül a nehezebből tartalmaz többet.

Grove az adatok nyomán rájött, hogy a hőmérsékleti középérték háromszor változott, de ezek egyike sem esett egybe az emberi evolúció aranykorával, s ez inkább egy olyan periódusra esett, amelyet klimatikus változékonyság jellemzett. Grove szerint az ilyen környezet kedvezett az alkalmazkodóképesség evolúciójának.

A Liverpooli Egyetem kutatója úgy véli, hogy ebben a korszakban, 2,3-2,5 millió évvel ezelőtt formálódtak ki Homo erectus túléléséhez fontos képességek: az általános étrendre alkalmazható fogazat és a nagyobb agytérfogat.

Change and variability in Plio-Pleistocene climates: Modelling the hominin response

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár