7 végzetes pillanat

Megtalálták Gyöngyösi István utolsó lakhelyét Csetneken

2011. július 27. 13:24 MTI

Közel egy évig tartó kutatómunkával a rozsnyói járásbeli Csetneken (Stítnik) sikerült azonosítani a barokk kori magyar irodalom legjelentősebb alakjának, Gyöngyösi Istvánnak (1629-1704) a legutolsó lakhelyét. Így az idén már ott is tarthattak megemlékezést a költő halálának évfordulóján - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.


A lap tudósítása emlékeztet arra, hogy az 1704. július 24-én, Csetneken elhunyt költő halálának évfordulóján tartott hagyományos megemlékezésen tavaly Jankovics József irodalomtörténész egy 1886-ban kelt levélből idézett, amely szerint a helyi hagyomány a Jolsvai utca 110. számú házát jelöli meg Gyöngyösi utolsó lakhelyéül. Az irodalomtörténész akkor reményét fejezte ki, hogy hamarosan sikerül azonosítani a házat, és a közeljövőben már emléktábla jelölheti a költő utolsó lakhelyét.

Brutovszky Gabriella, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem doktorandusza levéltári kutatásainak eredményeképp Jankovics nyomán azonosítani tudta a házat, s így az idei megemlékezés - amely a csetneki temetőben, Gyöngyösi István nyolc éve felújított síremléknél kezdődött - a Jolsvai utca (ma) 313-as számú, meglehetősen elhanyagolt állapotban lévő épülete, a költő utolsó lakhelye előtt ért véget.

A ház jelenlegi tulajdonosa éppen eladásra kínálja a körülbelül háromszázötven évvel ezelőtt épült, hatszobás, eredeti belső díszítéseit részben megőrző, de többször átalakított ingatlant. Emiatt merült fel a résztvevőkben, hogy magyarországi és szlovákiai szervezetek összefogásával irodalmi emlékhely, vagy regionális irodalomtörténeti múzeum kialakítását kezdeményezzék.

Jankovics József szerint örvendetes lenne egy ilyen emlékhely létrejötte, ehhez azonban megfelelő szlovákiai és magyarországi partneri kapcsolatokat kell teremteni, és tartós anyagi hátteret kellene biztosítani. A házon a csetneki önkormányzat és magánszemélyek támogatásával valószínűleg egy éven belül háromnyelvű - latin-magyar-szlovák szövegű - emléktáblát helyeztetnek el, de hogy sikerül-e a házat megvásárolni, utána pedig intézménnyé alakítani, az még kérdéses.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!