2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Műemlék épületeket akarnak lebontani Marosvásárhelyen

2011. július 19. 17:55 MTI

Három, műemlékvédelmi szempontból védett épületet akar lebontani Marosvásárhelyen a polgármesteri hivatal, az egyiknek főként magyar kultúrtörténeti szempontból van jelentősége, a másik két ingatlan pedig Kós Károly építészeti stílusának elemeit viseli magán.

Csortán Ferenc marosvásárhelyi nyugalmazott műemlékvédő annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek hétfőn, hogy Dorin Florea, a város polgármestere nemrég elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy a műemlékvédők nem hajlandók levenni a műemlékjegyzékről az épületeket, így azokat nem lehet egyelőre lebontani.

A műemlékvédő elmondta, hogy a polgármesteri hivatal fél évvel ezelőtt kezdeményezte az épületek műemléklistáról való törlését. Csortán szerint a romániai országos műemlékvédelmi bizottság nyilvántartási albizottságának kell döntenie majd, hogy indokolt-e az önkormányzat kérése, vagy sem. Az önkormányzat kérése még nem került a testület elé - mondta Csortán -, mert a beterjesztéshez és a kérés megindoklásához még nem gyűjtötték össze a szükséges iratokat.

A Víkendtelep nevű marosvásárhelyi üdülőtelep bejáratánál lévő egykori helyi bútorgyár építtette a XX. század első felében munkásai számára azt a két házat, amelyek a Kós Károly által meghonosított építészeti stílus miatt élveznek védettséget. Ez a két ingatlan leromlott állapotban van, korábban hajléktalanok laktak bennük. A műemlékvédő szerint a város vezetőségének restaurálnia kellene ezt a két épületet, és olyan funkciót kellene találnia, amivel a közösség hasznára válnak.

A harmadik épület főleg magyar kultúrtörténeti szempontból értékes, hiszen ebben az egyszerű házban működött évtizedeken át a város leghíresebb vendéglője, a Súrlott grádics. 1915-ben Ady Endre és Boncza Berta voltak itt vendégei Bernády György akkori marosvásárhelyi polgármesternek. Csortán Ferenc szerint ez az épület jelképe a városnak, "szakrális hely" a helyi magyarság számára.

A műemlékvédő szerint ez az ingatlan is értékes építészeti szempontból, ha azt vesszük figyelembe, hogy a XIX. század közepe tájáról kevés épület maradt meg Marosvásárhelyen, ami a város akkori építészetét, hangulatát tükrözi.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár