A vörösterror 133 napja

Régészeti feltárás Marosvásárhely központjában

2010. augusztus 6. 14:52 MTI

Első alkalommal folytatnak régészeti feltárást Marosvásárhely főterén, az 1972-ben lebontott ferences templom és kolostor pincéje alatt.


A marosvásárhelyi Színház-tér felújítása nem történhet meg a kötelező leletmentő ásatás nélkül, amelyet a Maros Megyei Múzeum szakemberei diákokkal és frissen végzett régészekkel közösen folytatnak - írja az Új Magyar Szó című bukaresti napilap.

Az augusztus elején megkezdett leletmentés során a kutatók a volt ferences kolostor és templom helyén két-három méterrel ásnak a felszín alá, hogy pontosan feltérképezzék a kolostor és templom nyomvonalát. A munkálatokat irányító László Keve a lapnak elmondta, hogy 1972-ben, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház építésekor csupán a tornyot hagyták meg, a többi épületet, a kolostort és a templomot lebontották és most annak a falait, a pincéjét próbálják azonosítani.

Az épületnek a földszinti és emeleti tervrajza megvan, de a pincéről eddig keveset tudtak. Most kiderülhet, hogy milyen mélyen van és mennyire vastagok a falai. Egyelőre a falakat sikerült feltárni, néhol két méter mélyre is leásva, de a munkálatok folytatódnak a lebontott templom alatt, illetve a tér még két másik szegletében is. A régészeti ásatások a hónap végéig is eltarthatnak.

A városlakók és a turisták tájékoztatására a munkálatok végeztével a téren színes kövezettel jelölik meg azt a területet, ahol a kolostor állt, illetve a falak nyomvonalát. Az Új Magyar Szó kérdésére, hogy nem lehetne-e üveggel borítani az egész feltárt területet, hogy a kiásott falak, pincerészletek is láthatóak legyenek, László Keve elmondta, ez lenne a legideálisabb megoldás a szakemberek és a laikus érdeklődők számára is, de erre jelenleg nincs pénz.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!