2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Az Amazonas esőerdői ellen vetik be az Egyesült Államok vietnami vegyi fegyverét

2011. július 14. 09:11

Az egykoron a vietnami emberek millióit mérgező katonai vegyszerrel most a dzsungelt próbálják visszaszorítani a brazil farmerek.


Az Agent Orange nevű toxikus méreg, amely 400 ezer embert ölt vagy sebesített meg, az Egyesült Államok fegyvere volt a vietnámi háborúban (1957-1975). A veszélyes vegyszert most farmerek használják az Amazonas mentén az esőerdőknél, a módszer ugyanis sokkal hatékonyabban szorítja vissza a dzsungelt, mint a hagyományos és egyben sokkal feltűnőbb munkagépek és fűrészek.

Egy elmúlt hetekben készített légi felvétel tanúsága szerint 178 hektárnyi esőerdőt „kezeltek” a hírhedt vegyszerrel a földművesek, fák ezreit tönkretéve és számos állatot megmérgezve. A brazil környezetvédelmi ügynökség (IBAMA) tájékoztatása szerint a veszélyes gyomirtót repülőről szórhatta szét egy ismeretlen farmer. Azonban ez nem egyedi eset, nemrég az Amazonas egy másik szakaszán négy tonnányi mérget találtak elrejtve, ami körülbelül háromezer hektárnyi esőerdő megmérgezésére lett volna elegendő.

Jefferson Lobato, az IBAMA munkatársa szerint az erdőirtók stratégiát váltottak, mivel több területet tudnak megtisztítani a vegyszerek használatával, valamint favágó csapatokat sem kell szervezniük, s így az IBAMA-t is kijátszhatják.

Az Agent Orange vietnami alkalmazásának célja a harci terület megtisztítása volt, ezért az Egyesült Államok hadserege hatalmas mennyiségben használta a mérget. A szer mellékhatásaként 3 millió ember egészsége ment tönkre, és félmillió esetben születési rendellenességekkel jöttek világra az újszülöttek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár