7 végzetes pillanat

Túl sós a tavaly kiemelt kétszáz éves sör

2011. június 30. 08:32

A tavaly nyáron a Balti-tenger partjainál felfedezett hajóroncs fedélzetén talált sör az üvegébe beszivárgott tengervíz miatt nagyon sós ízű – állítják a világ legidősebb iható italát megkóstoló szakemberek.


Az Aland-szigetek közelében talált sört a Technical Research Center of Finland (VTT) szakemberei próbálták ki. A kutatók a tengervízzel szennyezett nedűn azért elvégezték a szükséges kémiai elemzéseket, s kimutatták benne a malátacukrot, különböző aromákat, s lényegében mindazon hozzávalókat, amit egy mai, teljesen hétköznapi sör is tartalmaz.

A finn szakemberek remélték, hogy még találnak élő élesztőgombát az üvegben, aminek segítségével újra előállíthatnák a 19. században főzött aranyló italt, de egy 50 méterrel a tengervízszint alatt talált lelet esetében erre eleve nem sok esély kínálkozott. Az üveg alján azonban kimutatták a tejsavbaktériumot, amelyet adott esetben szintén szoktak a sörfőzéshez használni.

A kinyitott sörösüveg sokkal rosszabb állapotban van, mint amikor tavaly nyáron egy búvár a felszínre hozta. A sör akkor annyira pezsgett, hogy a szakemberek úgy gondolták: az élesztőgombák még mindig élnek, s így keletkezik benne szénsav. A búvárok öt üveget mentettek meg, amelyek a hajóval együtt (és további 100 üveg pezsgővel) 1800 és 1830 között süllyedhettek el. A szakemberek hamarosan egy újabb üveget készülnek kibontani.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!