2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ronald Reagan: egy merénylet utóélete

2011. április 1. 12:45 MTI

Harminc esztendeje követtek el merényletet Ronald Reagan amerikai elnök ellen: mindez a Secret Service működésének megváltozását is magával hozta.

Az akkor 25 éves bukott főiskolai diák, John W. Hinckley a 22-es kaliberű revolverével elkövetett merénylettel próbálta felhívni magára Amerika, de elsősorban Jodie Foster színésznő figyelmét. Az elnök, aki súlyos mellkasi sérülést szenvedett a hivatalba lépése utáni 70. napon, felépült sebeiből és két cikluson át irányította az Egyesült Államokat.

A washingtoni merényletnek három másik sebesültje is volt, köztük Reagan szóvivője, James Brady, aki a fejlövést kapott és örökre tolószékbe kényszerült, valamint a rendőrség és az elnöki testőrség, a Secret Service egy-egy tagja. Brady a fegyvertartás szigorításának harcosa lett, ezért Bill Clinton elnök róla nevezte el azt az 1993-ban elfogadott törvényt, amely várakozási időhöz és háttérellenőrzéshez kötötte az engedéllyel rendelkező kereskedőknél történő fegyvervásárlást.

A merénylet nyomán megváltozott a Secret Service működése is. A szervezet létszámát az 1981-es 1550 főről mára 3500 főre emelték. Az elnöknek a hivatalos rendezvényekre érkezése és az onnan való távozása a merénylet óta nem nyilvános esemény. Többé nem fordulhat elő, hogy az amerikai államfő nyílt terepen vonuljon ki egy épületből a rá várakozó autóhoz. Az elnöki és alelnöki szereplések előtt a Secret Service azóta több millió embert vizsgált meg magnetométerrel fegyver után kutatva. A szervezet minden korábbinál többet költ kifinomult védelmi berendezésekre.

Az olajmilliomos családból származó Hinckley hat lövést adott le. A bíróság 1982-ben, állítólagos háborodott elmeállapota miatt nem találta bűnösnek, de egy washingtoni elmegyógyintézetben való elzárásra ítélte, ahonnan időnként kiengedik, hogy akár 10 napos időszakokra meglátogathassa az anyját, és hogy önkéntes munkát végezzen a virginiai Williamsburgben. A merénylő - látszólag - felügyelet nélkül járhat-kelhet Washingtonban. Sajtóértesülések szerint azért a Secret Service ilyenkor sem veszi le róla a szemét.

A verdikt keltette felháborodás hatására a kongresszus 1984-ben törvényt fogadott el, amely korlátozta a mentális állapotra való hivatkozást a védelemben.

Ronald Reagan idén lenne 100 éves.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár