2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meroving-kori települést tártak fel Franciaországban

2011. június 29. 08:19

Francia régészek Párizs külvárosánál, Bondynál végeztek ásatásokat, amely során kiderült, hogy a településrész nyolc évszázadon keresztül lakott volt.

A 3-5. század között egy hatalmas nekropolisz létesült a francia településen, ahol négyszáz sírhelyet már fel is tártak. A régészek fadarabokat és szögeket találtak, amiből arra lehet következtetni, hogy az elhunytakat koporsókba temették.

2007-ben az archeológusok a temető észak-déli tengelyén hét, kőből készült szarkofágot tártak fel, a nyolcadik feltérképezését most végzik. A Merovingok idején (6-8. század) halotti szertartásokat is tartottak, a temető területe ekkor nyúlt meg délnyugati irányban.

A 7. századra keltezett Testament of Ermentrude egy templomot említ Bondyból, valószínűleg eköré épült a temető is. A korábbi ásatások során egy tapasztott falú szarkofágot is találtak, amelyet néha feldíszítettek, hasonlóan az itt eltemetett személyekhez.

2007-ben a templom bejáratánál tömegsírok is előkerültek, a pestis áldozatául esett férfiakat és nőket egyes esetekben ötösével helyezték végső nyugalomra. Meglehetősen ritka, hogy Île-de-France térségében a nagy 1348-as pestis során elhunytak földi maradványai kerüljenek elő, mindenesetre a feltételezést a genetikai és a radiokarbonos vizsgálatok is megerősítették.

A szakemberek jelenleg egy 9-11. századi Karoling-kori településen dolgoznak, ahol már kis kunyhók alapjait, szövőszékek, gabonatárolók és kemencék maradványait sikerült feltárni. Az ásatásokat az Inrap és Seine-Saint-Denis Régészeti Hivatala közösen végzi.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár