2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ismét hódít az aztékok ősi itala

2011. június 21. 09:42

Reneszánszát éli a közép-amerikai országban az aztékok ősi nedűje, a pulque, amely leginkább a fiatalok körében hódít.

Az aztékok ősi itala ugyan elvesztette varázsát az elmúlt évszázadban, de az agavé kaktusz erjesztett szénszavas italát újra nagy élvezettel fogyasztják Mexikóvárosban. A pulque-t azonban nem az ital hagyományos hívei, az idősek, a szegények és a falusiak mentik meg attól, hogy a felejtés fátyla boruljon az édes, alkoholos nedűre, hanem a városi fiatalok, akik ezzel a prekolumbán gyökereikhez nyúlnak vissza.

„Sokkal jobb, mint a sör, és olcsóbb a tequilánál” – mondta el egy 22 éves egyetemista, Jaime Torres. „Ez a régi Mexikó” – tette hozzá büszkén. Valójában ősi – az agavé kaktuszból készített pulque ugyanis már az 1530-as Codex Borbonicusban feltűnik, Mayahuel, a növény védőszentjének társaságában.

Az 1886-os feljegyzések szerint 817 pulque-árusítóhely létezett Mexikóvárosban, ami annak fényében érdekes adat, hogy ekkor mindössze kilencezer lakóházat írtak össze – magyarázta Mario Ramirez Rancanio, a Mexikói Autonóm Nemzeti Egyetem történésze. A huszadik században már több ezer pulqueria volt a fővárosban, minden negyedben négy vagy öt. Ma a legmerészebb becslések szerint is legfeljebb 60-100 maradt, számuk pedig az idős tulajdonosok elhalálozásával évről évre csökken.

„Ezen a helyen 92 éve árusítunk pulque-t. Teljesen megváltoztattam a pulqueria arculatát, más a koncepció, mások a vendégek” – nyilatkozta Arturo Garrido, a Las Duelistas tulajdonosa. „A legtöbb vendégem fiatal, a feladatom pedig az, hogy életet vigyek az üzletbe” – tette hozzá a kocsmáros. Így gondolja a La Risa néven futó pulqueria tulajdonosa is, aki szintén a vendégek átlagéletkorának csökkenéséről számolt be.

Amikor a sörfőzdék teret nyertek, s Mexikóban is elkezdtek sört árulni, hatalmas kampány indult a pulqueriák ellehetetlenítése céljából, az ital fogyasztását pedig egy avítt társadalmi szokásként próbálták beállítani. „Soha nem láttam még annyi részeg embert, mint Mexikóban. A pulqueriákat többen látogatják, mint az angliai ginházakat. Ez az ország fertője” – jegyezte fel a New York Sun tudósítója 1884-ben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár