2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amerikai elnökök és az ír gyökerek

2011. április 28. 08:45 BBC News

Kennedyt követően szinte nem volt olyan amerikai elnök, aki ne lett volna büszke ír származására. Barack Obama a 22. amerikai elnök, aki ír felmenőkkel bír, de ennek hangoztatása az első színes bőrű elnök esetében is inkább csak a katolikus szavazatok megszerzését szolgálja.

A következő hónapban Obama várhatóan felkeresi azt a 300 lelket számláló, County Offaly-ban található picinyke falut, ahol távoli őse, a cipészként dolgozó Falmouth Kearney is élt; a férfi 1850-ben költözött az Egyesült Államokba. Obama anyai ágon rendelkezik ír gyökerekkel, a kapcsolatot még hivatalba lépése előtt, 2007-ben fedték fel.

John F. Kennedy dunganstown-i (County Wexford) látogatása óta szinte nem volt olyan amerikai elnök, aki ne tette volna meg ezt az utat annak érdekében, hogy megtalálja a gyökereit. Kanada és Mexikó mellett nincs még egy olyan ország, amely ennyire vonzaná a végrehajtó hatalom birtokosát. A kérdés: miért?

„Nagyon egyszerű, a katolikus szavazatok miatt” – fogalmazott John Robert Greene történész. „Nem az ír tradíció és kultúra szeretete – a kivételt ez alól JFK mellett legfeljebb csak Ronald Reagan és Bill Clinton jelenti –, hanem a katolikus, s különösen az ír katolikusok szavazatai miatt. Ezért zarándokolnak el az amerikai elnökök négyévente az országba, s ezért megy Írországba Obama is” – tette hozzá.

A legtöbb korai elnök írországi kapcsolata Tyronehoz és Antrimhoz fűződött; azok a protestánsok, akik a 19. század elején Ulsterből érkeztek, főként délen és nyugaton telepedtek le. Ők inkább skót-ír identitásról kezdtek el beszélni, így próbálván megkülönböztetni magukat azoktól a szegény katolikusoktól, akik az 1840-es évek nagy éhínségei miatt kényszerültek elmenekülni az országból.

Azok az amerikai elnökaspiránsok, akik kiálltak az újonnan érkezők mellett, rendkívül kevés szavazatra számíthattak. Ez a magatartás később megváltozott, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a leghíresebb ír-amerikaiból, JFK-ból elnök lehetett. Habár Kennedynek se a szülei, se a nagyszülei nem voltak írek, sikerült egy szilárd ír identitást felépítenie, részben azért, mivel ő volt az első katolikus, aki betöltötte a legmagasabb közjogi pozíciót.

Kennedy óta minden elnök – Gerard Fordot kivéve – megpróbált valamilyen ír kapcsolatot felmutatni, jóllehet ez Bill Clinton esetében egyáltalán nem volt bizonyított. Az egyik legmagasztosabb beszédet Reagan mondta el, amikor a republikánus elnök 1984-ben Ballyporeenbe látogatott, s ahol dédapja, Michael Reagan ír gyökereiről értekezett.

Amikor az amerikai elnökök írségükről beszélnek, ugyanazt teszik, mint a legtöbb amerikai – fogalmazott Carl Shanahan, az amerikai ír kultúrát népszerűsítő Wild Geese alapítvány elindítója. „Senkinek nem származik abból hátránya, ha ír gyökereit hangoztatja. A németekkel, olaszokkal és japánokkal ellentétben mi soha nem álltunk hadban az Egyesült Államokkal. Washington hadseregében minden harmadik katona ír, vagy ír-skót volt” – tette hozzá.

A közvélemény-kutatások azt jelzik, hogy a kapcsolat segít a szavazatok megszerzésében, de ez nem csak a politikáról szól: őszinte szeretet van a két ország között, amit az is bizonyít, hogy milyen sok (44 millió ír-amerikai és 6-7 millió ír-skót) amerikai állampolgár van, aki büszke származására – mondta el Shanahan.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár