2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tábla provokál a Mátyás király szoborcsoportnál

2011. május 26. 11:41 MTI

Történelmi ferdítésnek, nacionalista politikai üzenetnek tartják a romániai magyarok azt a táblát, amelyet a napokban helyeztek el a román és a magyar állam által nemrég restauráltatott kolozsvári Mátyás király szoborcsoport elé.

A kolozsvári polgármesteri hivatal a romániai kulturális miniszter és az illetékes területi műemlékvédő bizottság felszólítása ellenére sem hajlandó eltávolítani a Mátyás-szoborcsoport elé tett, a Nicolae Iorga történésztől származó idézetet tartalmazó bronztáblát - írják a csütörtöki romániai magyar lapok.

Az erdélyi Krónika szerint Kelemen Hunor kulturális miniszter levélben figyelmeztette Sorin Apostu polgármestert: az illetékes hatósághoz fordul, ha a kolozsvári önkormányzat nem távolítja el a táblát. A miniszter emlékezteti Apostut, hogy a Mátyás-szoborcsoport felújítási tervében egyetlen bronztábla elhelyezése szerepel, amelyen négy nyelven tüntetik fel a következő feliratot: „Mátyás király lovas szobra. Fadrusz János alkotása. Felavatták 1902. október 12-én” (ez utóbbi táblát a restaurálás során el is helyezték a szobor előtti terület egy másik pontján, a tud.).

Apostu viszont sajtótájékoztatóján tagadta, hogy bármiféle felszólítást kapott volna a minisztertől. Továbbra is azt állítja, hogy a Iorga-idézetet tartalmazó tábla az, amelyik a felújítási tervben szerepel. Oana Buzatu, a kolozsvári polgármesteri hivatal szóvivője az Új Magyar Szónak adott nyilatkozatában úgy vélte: "Valószínű, hogy Kelemen Hunor miniszter urat nem tájékoztatták megfelelően az ügyről". A polgármester ugyanakkor az Adevarul című román napilapnak - önmagának ellentmondva - azt mondta: nem tudja, hogy a szoborcsoport előtt látható két tábla közül melyik a törvénytelen. "Önökre bízom, hogy levonják a következtetéseket, és rájöjjenek, melyik a törvénytelen tábla" – tette hozzá.

A Tranisndex hírportál és a Szabadság című kolozsvári napilap szerint Virgil Pop, a Kolozs Megyei Műemlékek és Történelmi Lelőhelyek Területi Felügyelőségének titkára maga is törvénytelennek minősítette a tábla elhelyezését. A műépítésznek nincs tudomása arról, hogy eddig bárki is nyíltan vállalta volna ezt a cselekedetet. Mindenesetre jegyzőkönyvet készítettek a helyszínen, a azt beterjesztették a polgármesteri hivatalhoz, felszólítva az intézményt a vitatott tábla mielőbbi eltávolítására.

Csoma Botond, a város tanácsnak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeit képviselő tagja a Szabadságnak így fogalmazott: "Ha két napon belül nem távolítják el azt a táblát, a civil szervezetek bevonásával, szervezett polgári engedetlenségi akció útján nekünk, magyaroknak kell eltüntetnünk onnan. Ha erre kerül sor, valószínűleg a román szélsőséges jobboldal is szervezkedni kezd, de ezt is vállalnunk kell. Ha cirkuszt akarnak, legyen állóháború: vigyük el a táblát annyiszor, ahányszor kiteszik!".

Máté András Levente, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke közölte: a rendőrségnek hivatalból kivizsgálást kell indítania az ügyben, mert bűncselekmény történt. A Facebook közösségi portálon kolozsvári magyar civilek arra kérték a lakosságot, hogy aki nem ért egyet a tábla elhelyezésével, látogassa meg a szobrot, és virággal takarja el a vitatott feliratot.

A kolozsvári polgármesteri hivatal által román nacionalista politikusok és közéleti személyiségek nyomására elhelyezett tábla a következő feliratot tartalmazza: "1932 – A szobor talapzatára felírták a nagy történész, Nicolae Iorga egyik idézetét: A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult. 2010 – a szoborcsoport restaurálásakor megőrizték a Mathias Rex feliratot, amelyet Fadrusz J. helyezett el az 1894-ben versenyt nyert alkotásra."

A polgármesteri hivatal szerint a tájékoztató jellegű tábla meg kívánja őrizni a szobor történetének "bizonyos fontos momentumait". Így felidézi, hogy 1932-ben elhelyezték a szobor talapzatára Nicolae Iorga román történész idézetét, amely az 1467-es moldvabányai csatára utal. Akkor a magyar uralkodó megtámadta Moldvát, de a románok egyik legnagyobb történelmi hőse, Stefan cel Mare (István) legyőzte Mátyást.

A Iorga-idézetben azért szerepel a "saját nemzetétől szenvedett vereséget" megfogalmazás, mert a román történetírás szerint Mátyás király román uralkodó volt. A román történészek arra hivatkoznak, hogy Hunyadi János révén Mátyás román származású felmenőkkel rendelkezett.

A Iorga-idézet keletkezésének hátterében az áll, hogy román történészek nem értettek egyet Fadrusz Jánosnak, a szobor alkotójának ábrázolási módjával. Mátyás lába előtt ugyanis Moldva zászlaja is látható, ami a román középkori fejedelemség legyőzöttségét jelképezi. A román történészek egy része szerint ezt az elemet "egyensúlyozta ki" a Iorga-idézetet tartalmazó tábla. Magyar történészek szerint azonban az ábrázolási mód nem kifogásolható, hiszen a moldvabányai csatában Mátyást valóban legyőző Stefan cel Mare végül vazallusa lett a magyar uralkodónak. Ezt egyes román történészek is elismerik már.

Az internetes fórumokon a téma kapcsán kialakult vitákban a tábla eltávolítása mellett érvelők azt is érthetetlennek tartják, hogy miért kell egy jelentős történelmi személyiségnek emléket állító szoborra, a szobornál elhelyezett táblára olyan mondatot írni, amely a megformált történelmi alak egyik kudarcát idézi fel. A történelmi vitákon túl a Mátyás király szoborcsoport és az annak otthont adó kolozsvári főtér valóságos szimbólumháború csataterévé vált, mely háború az 1918-as történelmi váltás óta a mai napig tart.

Legelőször 1932-ben került fel a szoborra a Iorga-idézet, majd 1940-ben, Észak-Erdély visszacsatolásakor eltávolították. Viszály forrása volt a talapzaton lévő felirat is. 1945-ben még magyarul volt olvasható Mátyás király neve a szobor talapzatán (addig azt senki nem bántotta), a bevonuló orosz-román csapatok viszont ezen változtatni akartak. Tárgyalások kezdődtek, és az a kompromisszumos megoldás született, hogy a latin Mathias Rex felirat kerüljön a talapzatra, ami most is olvasható a Fadrusz-alkotáson.

Ami a Iorga-idézetet illeti, 1992-ben a nacionalista Gheorghe Funar, akkori polgármester idejében került vissza a talapzatra engedély nélkül. A bronztáblát a magyar és a román állam közös finanszírozása nyomán elvégzett mostani restaurálás után eltávolították. Az idézet most ismét visszakerült, bár maga a bronztábla nem azonos a restaurálás után eltávolítottal.

A kolozsvári polgármesteri hivatal szerint törvényesen helyezték ki a Iorga-idézetet megörökítő táblát. Kelemen Hunor romániai művelődési miniszter szerint azonban azt nem hagyta jóvá az országos műemlékvédelmi bizottság, ezért törvénytelenül járt el a városháza.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár