A vörösterror 133 napja

Újabb botrány a kolozsvári Mátyás-szobor kapcsán

2011. május 25. 12:21 MTI

A kolozsvári Mátyás király szoborcsoport elé kihelyezett, vitatott tábla eltávolítását kéri Kelemen Hunor romániai művelődési miniszter a helyi polgármesteri hivataltól.


A bukaresti minisztérium közleménye szerint Kelemen Hunor arra kéri Sorin Apostu kolozsvári polgármestert, hogy haladéktalanul távolítsák el a Nicolae Iorga román történész - vitatott tartalmú - idézetét tartalmazó táblát a szobor előtti gyepről.

A tábla elhelyezését hétfőn délután vették észre Kolozsváron. László Attila kolozsvári alpolgármester az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy azt engedély nélkül, törvénytelenül helyezték el a szobor talapzata előtti gyepen. A kolozsvári polgármesteri hivatal sajtóosztálya ugyanakkor keddi közleményében azt állította, hogy az építtető cég helyezte el a hétvégén a táblát az emlékmű restaurálására kiadott építési engedély alapján. A hivatal sajtóosztálya a közleményhez egy tervrajzot is csatolt, amely szerint a szobor fő alakja elé - tehát a gyepes rész kellős közepén - egy tájékoztató táblát is el kell helyezni.

Az április elején rendezett újraavatási ünnepség előtt már elhelyeztek ott egy négynyelvű táblát, amely román, magyar, angol és német nyelven leírja, hogy Fadrusz János alkotásáról van szó, és felidézi, hogy 1902-ben avatták fel a szobrot Kolozsvár főterén. A táblát azonban a szoborhoz viszonyítva enyhén balra helyezték el a gyepen, vagyis eltértek az eredeti tervrajztól. A polgármesteri hivatal keddi közleménye azonban azt sejteti, mintha a hétvégén kitett tábla lenne az, amely az engedélyezett tervben szerepel.

Kolozsi Tibor képzőművész, az alkotás restaurátora elmondta, hogy az eredeti terv szerinti tábla nem más, mint a többnyelvű feliratot tartalmazó. Helyét gyakorlati szempontok miatt módosították, erről hivatalos iratokat is készítettek, és megindokolták a változtatást. A polgármesteri hivatal által elküldött tervrajz szerint a szobor előtt egyetlen táblának van kijelölve hely, nem pedig kettőnek.

Kolozsi szerint az emlékmű restaurálásának engedélyezésére vonatkozó dokumentumokban - amelyeket a román művelődési minisztérium hagyott jóvá - pontos leírás szerepel arról, hogy a tájékoztató táblának milyen szöveget kell tartalmaznia. Kolozsi szerint kizárt, hogy az általuk elkészített feliraton kívül egy másik tábla elhelyezésére vonatkozó terv is szerepelt volna a jóváhagyott dokumentumok között.

Szabó Bálint, a restaurálás terveit készítő Utilitas Kft vezetője cáfolta, hogy ők helyezték volna el a vitatott táblát. Szerinte a tervrajzban középen látható tábla csakis az a négynyelvű felirat lehet, amelyet már az újraavatás előtt elhelyeztek Kolozsiék.

A hétfőn kihelyezett bronztábla a következő Iorga-idézetet tartalmazza Mátyásról: "A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldovabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult". Ismeretlenek gyakorlatilag visszahelyezték ezt a feliratot a műalkotás elé, az korábban a szobor talapzatán volt olvasható. Legelőször 1932-ben került fel a szoborra a Iorga-idézet, majd 1940-ben, Észak-Erdély Magyarországhoz való visszakerülése után eltávolították, s csak 1992-ben, a nacionalista Gheorghe Funar, akkori polgármester idejében került vissza a talapzatra. A bronztáblát a magyar és a román állam közös finanszírozása nyomán elvégzett restaurálás után távolították el. A most elhelyezett bronztábla nem azonos a restaurálás után eltávolítottal, csak a Iorga-idézet ugyanaz.

Szellemi és politikai rongálásnak nevezte a tettet Szőcs Géza kulturális államtitkár is. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumának államtitkára a Szabadság című kolozsvári napilapnak nyilatkozott. Elmondta: a magyar kormány, mint a Mátyás-szoborcsoport restaurálási munkálatainak társfinanszírozója elvárja, hogy ne kerüljön olyasmi a szoborra, amiről őt előzetesen nem tájékoztatták, és amivel aligha értene egyet, hiszen kontextusból kiragadott feliratról van szó.

Leszögezte: az eset miatt a magyar kormány egészen biztosan nem kívánja visszafizettetni a restaurálásra adott összegeket, hiszen Fadrusz János munkájának a megmentéséről volt szó, amikor anyagilag támogatták a műalkotás felújítását. "Sajnálatos viszont az, hogy brutális beavatkozás történik a szobor esztétikai terébe, amely legalább olyan ártalmas, mint a rozsda száz év alatt elvégzett munkája, csak ez egyfajta szellemi és politikai rongálás" - hangsúlyozta az államtitkár. Rámutatott: egyetlen egy műtárgy esetében sem engedhető meg, hogy hozzátoldjanak valamit, még ha csak a talapzatára is, illetve többet akarjanak elmondani róla, mint amennyit a szobrász vagy a festő közölni akart. Szőcs Géza a legbarbárabb és leggyermetegebb lépésnek tartja azt, hogy egy műtárgyba "behatoljanak" politikai üzenetekkel - olvasható a Szabadságban.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!