2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Elárverezik VI. Pál pápa díszes keresztjét és gyűrűjét

2011. április 12. 18:11 MTI

Elárverezik az interneten azt a püspöki mellkeresztet és díszes gyűrűt, amelyet VI. Pál pápa 1965-ben adományozott az ENSZ-nek jótékonysági céllal.


A világszervezet 1967-ben értékesítette a becses tárgyakat Harry Levinson chicagói ékszerésznek 64 ezer dollárért. Az összeget az ENSZ négy szerve között osztották szét. A feszület és a gyűrű azóta kalandos utat járt be - volt többek között Evel Knievel amerikai motoros kaszkadőr tulajdonában is -, és most egy újabb amerikai ékszerboltban tűnt fel.

"Ez új nekem ... Ezért fogjuk feltenni eBay-re. Csak annyit ér, amennyit valaki hajlandó fizetni érte, és az eBay jó próbája lehet annak, hogy érdeklődnek-e az emberek" - mondta a bolt déli baptista egyházhoz tartozó tulajdonosa, Alan Perry, aki szerint a műtárgyak 800-900 ezer dollárért (145-165 millió forint) kelhetnek el. A boltos csütörtökön kiállítja a két ereklyét, amelyeket egészen húsvétig bárki megtekinthet. A Vatikán megerősítette, hogy a kereszt és a gyűrű VI. Pál "személyes" tárgyai voltak.

Az 1963 és 1978 között a katolikus egyház élén álló egyházfő a pápai tiarát (fejdíszt) is eladományozta az amerikai katolikus egyház javára: a háromemeletes koronát azóta a washingtoni Szeplőtelen Fogantatás bazilikában őrzik. Azóta egyetlen pápát sem koronáztak meg a feltehetően perzsa és bizánci eredetű fejdísszel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár