2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Hova bújt a macska a Szent Péter bazilikában?

2011. január 24. 11:47 MTI

Szokatlan könyv mutatja be, hányféle állatot "rejtenek" a Szent Péter bazilika szegletei: a vatikáni állatdíszítéseket katalogizáló művészettörténész, Sandro Barbagallo a legnehezebben a macskát találta meg.


Szarvasok, galambok, kígyók, lovak, bárányok, sasok és halak népesítik be a világ legnagyobb keresztény bazilikáját. A székesegyház külső és belső díszítésein állatok után kutató Barbagallo azonban csak egyetlen egy macskát talált, méghozzá a bazilika szent kapuján, amelyet a 25 évenként ismétlődő jubileumi évben nyitnak meg a zarándokok előtt. A bronzkapun látható Angyali üdvözlet jelenetén leselkedik a macska.

"Ritkán ábrázolják, mivel egyszerre képviseli a gonoszt és a jót is" - olvasható a Gli animali nell’arte religiosa. La basilica di San Pietro in Vaticano (Az állatok az egyházi művészetben. A Vatikáni Szent Péter bazilika) című könyvben. A Vatikáni Kiadónál megjelent kötetben Barbagallo nyilvántartásba veszi és elmagyarázza az állatábrázolások szimbolikáját. Amint a bevezetőben elárulja, a sekrestye ajtaján felfedezett márvány denevér keltette fel érdeklődését.

A Szent Péter téri obeliszket egyfejű, de kéttestű oroszlánok tartják. A tér szökőkútjait sasok, sárkányok, delfinek díszítik. A barokk oszlopsor tetején álló szentek szobrainál egész nyájat lehet képletesen összegyűjteni, a bronzkapukon baglyok, énekesmadarak, sündisznók, farkasok, vaddisznók, bikák, mókusok, egerek és csigák vertek tanyát.

Házi- és vadállatokkal, igaziakkal és képzeletbeli egyszarvúakkal és szfinxekkel teli a Vatikán központja. Barbagallo hatvannégy állatfajtát számolt össze, még gyíkot is talált: amikor Gian Lorenzo Bernini a főoltár oszlopait kiöntötte, két gyík beleesett a forró bronzba, amely a mai napig őrzi az állatok formáját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár