2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A pápa és a könyvtár vitája

2011. február 28. 12:51 MTI

Egy azték kódex miatt keletkezett feszültség II. János Pál pápa és a vatikáni könyvtárosok között a Corriere della Sera című napilap kutatásai szerint.

Páratlan kicset vitt magával ajándékba az 1990-ben Mexikóba látogató katolikus egyházfő: egy azték kódexet szolgáltatott vissza a közép-amerikai államnak. Az egykori indioszok gyógynövényeirôl szóló Libellus de medicinalibus Indorum herbis így ért haza. A tudományos művet bennszülött orvos írta 1552-ben, kódexbe foglalt latin fordítása a spanyol udvarhoz került, innen pedig a Barberini család híres római könyvtárába. 1902-ben jutott a vatikáni könyvtár polcaira.

II. János Pál szimbolikus könyvet juttatott vissza Mexikóba: az értékes ajándék után két évvel újraindult a Mexikó és a pápai állami közötti diplomáciai kapcsolat. A döntés azonban a vatikáni könyvtárosok heves tiltakozását váltotta ki - rekonstruálta a húszéves eseményeket a Corriere della Sera szentszéki tudósítója.

A napilap értesülései szerint a bibliotékát vezető bíboros, a spanyol Antonio Maria Javierre minden eszközzel megpróbálta lebeszélni a pápát a precedens nélküli "bőkezű" ajándékozásról. A bíboros a könyvtár szabályzatára emlékeztetett: a világ egyedülálló köteteinek védelmére. II. János Pált nem sikerült eltántorítani, a kódexet azóta is a mexikói nemzeti múzeum őrzi.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár