2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tényleg megkínozták a kenyaiakat a britek

2011. április 8. 16:02 MTI

A brit külügyminisztérium elismerte, hogy brit gyarmati tisztviselők kínzásokat és gyilkosságokat követtek el Kenyában a múlt század 50-es éveiben, ugyanakkor tagadta, hogy a mai kormányzatot felelősség terhelné az atrocitások túlélőivel szemben.

A Foreign Office csütörtöki nyilatkozata abban a perben hangzott el, amelyet négy idős kenyai állampolgár indított egy londoni bíróságon. A 80 év körüli férfiak keresetükben azt állítják, hogy kegyetlen bánásmódot és kínzást szenvedtek el brit gyarmat hivatalnokai részéről az 1950-es években, a brit uralom ellen kitört Mau Mau felkelés idején. A brit és afrikai katonák, illetve rendőrök által őrzött fogolytáborokban napirenden volt az ütlegelés, különféle kínzások, szexuális erőszak, beleértve a kiherélést is.

A 83 éves Wambugu Wa Nyingi három, szintén idős felperes társával együtt érkezett a brit fővárosba. Mint vallomásában elmondta, annak idején nyolc évet töltött brit fogságban vádemelés nélkül. Ezalatt kényszermunkát kellett végeznie, és szinte minden nap megverték az őrök. Tagja volt a függetlenségért küzdő Kenyai Afrikai Unió nevű pártnak, ám nem vett részt a Mau Mau felkelésben.

A Mau Mau titkos szervezet volt, amely főleg a kikuju törzsből verbuválta tagjait, és erőszakos akciókat hajtott végre a brit gyarmatosítók ellen. Winston Churchill angol miniszterelnök 1952-ben rendkívüli állapotot hirdetett ki Kenyában, egyúttal offenzívát indított a Mau Mau felkelői ellen. Ennek során 1956-ig 11 ezer kenyait öltek meg.

A kenyai emberjogi bizottság adatai szerint az 50-es években 90 ezer kenyait végeztek ki, kínoztak vagy csonkítottak meg a britek; a fogolytáborokban összesen 160 ezer embert tartottak fogva gyalázatos körülmények között. Az őrizetesek között volt a jelenlegi amerikai elnök nagyapja, Hussein Onyango Obama is.

A londoni per megkezdése előtt a brit kormány mintegy 2000 kötetnyi titkos dokumentumot hozott nyilvánosságra egykori gyarmatairól, köztük mintegy harminc kötetet a Mau Mau felkelésről. A kenyaiak keresete megnyithatja az utat a brit gyarmati uralom idején másutt - így Nigériában, Cipruson vagy Palesztinában - elkövetett jogsértések miatti perek előtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár