2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Egy nagyáruház évszázada

2011. március 3. 08:26 MTI

Száz éve, 1911. március 3-án nyílt meg Budapesten, az Andrássy úton az ország első modern áruháza, a Párisi Nagy Áruház. Az épület nemrég egy részletes történeti kutatáson alapuló műszaki rekonstrukció nyomán eredeti pompájában újult meg, változatlan maradt homlokzata és a Lotz-terem is. Jelenleg földszintjén és első emeletén könyváruház működik, a Lotz-terem pedig kávézó.


Az Andrássy út 39. szám alatti háromemeletes, neoreneszánsz épület 1878-ban épült, ezután Petánovics Elek vendéglője és a Terézvárosi Kaszinó működött itt. A házat 1909-ben vette meg Goldberger Sámuel, aki francia mintára itt akarta létrehozni az ország első modern nagyáruházát.

Goldberger, a textilgyáros család sarja 1892-ben nyitotta meg első boltját az akkor még csak kiépülőben levő Rákóczi út 38. alatt, a Kazinczy utca sarkán. Bár az üzlet inkább bazárra hasonlított, már ennek a fellengzős Párisi Nagy Áruház nevet adta. A sok kicsi sokra megy elvet követte: nála mindent lehetett kapni a gombostűtől a kalapig, a tanszertől a zokniig, ráadásul olcsón, mert nagy tételben vásárolt, és csekély haszonnal adta az árut. A vevők kifogástalan, udvarias kiszolgálásban részesültek, így a boltot egy idő után vidékről is egyre többen keresték fel.

Goldberger egyre terjeszkedett, a századfordulón már 148 alkalmazottat foglalkoztatott. A zsúfolt üzletben nem sokat törődtek a biztonsággal, így 1903-ban egy rövidzárlat miatt tűz ütött ki, amelyben 14 ember vesztette életét és odalett az árukészlet nagy része is.

A vállalkozó az áruházat az Andrássy úton keltette új életre. A Petánovics-házat 1909-től Sziklai Zsigmond tervei alapján teljesen átépítették, a gyenge alapozás miatt csupán a Lotz Károly freskóival díszített báltermet tudták megtartani. Az áruház 1911. március 3-i megnyitása kisebbfajta szenzáció volt, a Népszava például így lelkendezett Budapest első világvárosi áruházáról: "A monumentális palota úgy díszlik az Andrássy út elején a többi épület sorában, mint egy büszke dáma nyakán az ékszer".

A szecessziós stílusú, egyedülállóan ívelt homlokzatú, átriumos belterű, üvegtetejű, teraszos elrendezésű palota Európában akkor páratlan vasbeton szerkezettel és technikai berendezéssel épült, az áramszünetek esetére villanyfejlesztő gépházat létesítettek, és a legmodernebb tűzvédelmi rendszert építették ki. A vásárlókat márványoszlopok, aranyozott lépcsőfeljárat, Zsolnay-díszítőelemek, Róth Miksa üvegablakai és üvegfalú, tükrös felvonók kápráztatták el, a tetőteraszon étterem létesült, kilátással a budai hegyekre (télen korcsolyázni is lehetett ott). Az árak is ehhez méretezettek voltak, igaz a személyzet külön tanfolyamon tanulta a mosolygást és kiszolgálás művészetét.

Az első világháború után a Párisi majdnem csődbe ment, így Goldberger csökkentette az árakat, és részvénytársasággá alakította a családi vállalkozást. Az épület viszonylag épségben vészelte át Budapest ostromát, ezután államosították, de egy évtizedig csak könyvraktárnak használták. 1958-ban nyitották meg újra Divatcsarnok néven, és 1967-ben nyilvánították műemlékké. A Divatcsarnok a Centrum áruházakkal együtt ment tönkre, majd bezárták. Állaga egyre romlott, mígnem 2005-ben a luxemburgi székhelyű ORCO ingatlancég vásárolta meg és újította fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár