2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Akár két évig is eltarthat az egyiptomi turizmus újjáéledése

2011. február 11. 11:43

Több millió turista számítását húzta keresztül az egyiptomi forradalom, amely akár két évre is megakaszthatja a gazdaság motorjának tartott iparág lendületét.

Tavaly 14,7 millió látogató kereste fel az észak-afrikai országot, amivel a New York-i székhelyű Egyiptomi Turisztikai Hatóság számításai szerint 11 milliárd dollárt generáltak az egyiptomi gazdaság számára – ez az ország GDP-jének 11 százaléka.

A februárra foglalt utazásokat azonban törölték, s az azt követő hónapok sem kecsegtetnek semmi jóval. Erről számolt be Brandon King is, akinek kaliforniai cégében, a Nile Valley Tours-ban is elnémultak a vonalak, szinte senki sem akar repülni a világ egyik leggazdagabb múltú országába - írta az AFP.

King eddig fél tucat utazást törölt ebben a hónapban, s legalább ennyi várható márciusban is. A politikai zűrzavar kritikus időszakra esett, most van ugyanis az egyiptomi csúcsszezon, s a turisták általában ekkor szokták lefoglalni az őszi-téli vakációik nagy részét is. „Reméljük, hogy egy vagy két éven belül minden visszazökken a rendes kerékvágásba” – adott bizakodásának hangot King.

Az egyiptomi kormány körüli bizonytalanságok miatt az elemzők akkor sem várnak komolyabb fordulatot, ha az utcákat egy csapásra elhagynák a tüntetők, s az élet újra a normális keretek között folyna. „A problémák – a magas élelmiszerárak és a tartós munkanélküliség –, amelyek előidézték a sajnálatos eseményeket, ugyanúgy megmaradnának, így az emberek ugyanúgy egy puskaporos hordónak tartanák az országot” – nyilatkozta Timur Kuran, a Duke Egyetem professzora. „Sok ember, aki úgy dönt, máshol nyaral, ekképpen vélekedik: nem ez a megfelelő év az egyiptomi utazásra” – tette hozzá.

A turizmusból befolyó bevételek kiesése tovább súlyosbíthatja az ingatag lábakon álló egyiptomi gazdaságot, ezzel pedig nőhet azoknak a lakosoknak a frusztrációja, akinek megélhetése a külföldiektől függ. Kuran szerint az egyiptomi válság ilyen értelemben Jordániára és Szíriára is átterjedhet. „Mindegyik országot veszélyesnek, instabilnak tartják, szóval valamilyen mértékben a turisták őket is elkerülhetik” – vallja Kuran.

Az utazási irodák kínálatában sok olyan lehetőség szerepel, amely a szomszédos országokkal egy csomagban szervezi meg az egyiptomi nyaralásokat – a Nile Valley Tours például kilencven százalékban ilyen utakat kínál ügyfeleinek. Az Egyiptomi Turisztikai Hatóság a válság elültével nagyszabású marketingakciót kíván indítani a turisták visszacsalogatása érdekében.

A magyar Külügyminisztérium honlapján olvasható tájékoztató szerint „a Külügyminisztérium a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségével történt egyeztetést követően az egyiptomi nagyvárosok biztonsági helyzetének további romlása és a közbiztonsági helyzet egyelőre kiszámíthatatlan kimenetele miatt az I., utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába sorolja át Egyiptomot”. A tárca szerda délután újabb közleményt adott ki, amelyben – amellett, hogy bíztatónak nevezte az új kormány és az ellenzék közötti párbeszédet – ismét arra hívta fel a figyelmet, hogy hazánk állampolgárai a helyzet javulásáig ne utazzanak az észak-afrikai országba.

Az egyiptomi káosz Spanyolország malmára hajtotta a vizet, a legtöbb utazási iroda ugyanis a Kanári-szigetekre irányítja ügyfeleit, komoly bevételekhez juttatva a több sebből vérző spanyol gazdaságot. Májusban akár több tízezren érkezhetnek a Marokkóhoz közeli szigetegyüttesre. A tunéziai utazást tervező franciák a spanyol partokra, míg az egyiptomi, vagy tunéziai úti célt választó orosz és kelet-európaiak Görögországban, vagy Törökországban pihenhetik ki az év fáradalmait.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár