2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ötszáz éves graffitik egy középkori német zárdában

2010. november 21. 18:30 MTI

Ötszáz éves graffitik árulkodnak egy középkori német zárdában dolgozó tanoncok mindennapjairól - a rejtélyes észak-rajna-vesztfália falfirkákat történészek fejtették meg.

Évekkel ezelőtt figyeltek fel a padlástérben lévő titokzatos rajzokra a Langewehe mellett lévő Szent Katalin-templomban dolgozó restaurátorok, ám csupán tavaly vették a helyi műemlékvédelmi szakemberek tüzetesebb vizsgálatoknak alá a graffitiket. A szakemberek meglepetésére kiderült, hogy a negyven méterszer kétméteres bevakolt padlástéri falfelületet a mestereik mellett dolgozó ifjú tanoncok keze nyomát viseli.

"A falfelületre 42 különböző kalapácsot karcoltak be. Van közöttük a kőfaragók által használt szerszám, ahogy ácskalapács, pöröly és csákány, mellettük pedig többször ismételt próbálkozások, hogy valamilyen mértani ábrát megalkossanak" - magyarázta Sabine Cornelius, a műemlékvédelmi hatóság szóvivője. Mint kifejtette, az ifjú tanoncok számára a kalapácsok egyfajta szignóként szolgáltak, mivel írástudatlanok voltak.

A jelek szerint a tanoncok az Aachen melletti rendház késő-gótikus tatarozása során serénykedtek a zárdában, amelyet Margaret von Fleck apátnő irányítása alatt, 1492 és 1506 között újítottak fel. Ekkor került a külső fal a padlástér belsejébe, s ideális "rajztáblának" bizonyult. "A tanoncok itt gyakorolhattak - látunk a bevésett vázlatok között tökéletes rozettákat, amelyek vélhetően a mester keze nyomát viselik, s mellettük a tanulók kezdetleges próbálkozásait, akik utánozni szerették volna a képzett szakembert" - hangsúlyozta Sabine Cornelius.

Ulrike Hecker, a projektet irányító történész azt emelte ki közleményében, hogy a rajzok olyan emberek szokatlanul személyes vallomása, akiken sokszor "keresztülnéz" a történelem. "Igen kivételes esetekben maradnak fenn a munkásoktól származó graffitik, ezért a falba karcolt vázlatok a késő-középkori munkások hétköznapjainak egyedülálló és rendkívül becses dokumentumai" - fogalmazott Ulrike Hecker.

Galéria a graffitiből

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár