2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Lemosták a híres graffitit

2009. március 31. 08:28 The Daily Telegraph

A berlini fal lebontása után művészeti galériát alakítottak ki az egykori védvonal Spree partján álló maradványain. Az oda felfestett graffitik nagy része azonban a környezeti tényezők és egy elhibázott restaurálási kísérlet miatt elpusztult, és így tűnt el a Brezsnyev és Honecker csókját megörökítő, mára ikonná vált műalkotás is.

A csókjelenet a várost 28 éven át elválasztó határvonal avantgárd falfestményeiből kialakított East Side Gallery egyik legfőbb alkotása volt. A kommunista védvonal lebontásakor megőrzött maradványokon 1990-ben létrehozott alkotásokkal egy nemzetközi művészcsoport celebrálta az 1989. november 9-i eseményeket. 24 ország 118 művésze gyűlt össze Berlinben, akik az NDK leggyűlöltebb, 1961-ben emelt betonmonstrumát, és a kommunista rezsimet búcsúztatták műveikkel. Mára a Brandenburgi kapu, és a Holokauszt Emlékmű mellett ez lett a leglátogatottabb turistaszenzáció a városban.

Az időjárás, légszennyezés és vandalizmus azonban nem kegyelmezett az alkotásoknak, és a festmények részben ezáltal, részben pedig egy elhibázott restaurálás következtében szinte teljesen elpusztultak. A hatóságok ez utóbbit cáfolják, szerintük ugyanis a műalkotások menthetetlenek voltak.

A lépés kapcsán a híres csókot megfestő művész, Dimitrij Vruvbel is felháborodott, ám a hatóságok ezt a „mindig festhetsz egy újat” felkiáltással söpörték le az asztalról. Ennek ellenére a menthetetlen graffitik alkotóit egytől egyig meghívták a városba, hogy egykori alkotásaik helyére új képet alkossanak, amelyeket a fal lebontásának 20. évfordulóján, idén novemberben lepleznek majd le.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár