2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Ultramodern múzeum kelti életre a középkori Krakkót

2010. október 11. 09:11 MTI

A legújabb technológiákkal felszerelt föld alatti múzeum nyitotta meg kapuit Krakkóban, hogy különleges leletek és műtárgyak között kalauzolja végig a látogatókat Dél-Lengyelország festői szépségű városának középkori történelmén.

A minap megnyílt múzeum négy méterrel a krakkói Főtér alatt húzódik. A négyezer négyzetméteren elterülő épület bemutatótermeiben 2005 és 2007 között felfedezett leletek sorakoznak egymás mellett, amelyek különleges betekintést engednek Krakkó városi és építészeti fejlődésébe, még az 1257. évi hivatalos megalapítását megelőző korszakba is.

"Ez a múzeum egyedülálló. A 21. század technológiai újításinak segítségével eleveníti fel Krakkó legősibb és alig ismert történelmét" - mondta büszkén Jacek Majchrowski, a város polgármestere. A tárlaton a város eredeti, fával szegélyezett macskaköves útjaink darabjai, egy öreg híd, aranyművesek és kovácsok műhelyei, valamint az ólom, vörösréz és só kereskedelemre berendezkedett gazdag boltosok üzletei között sétálhatnak a látogatók. Az igazi középkori atmoszféráról speciális hangeffektek is gondoskodnak.

"Itt minden eredeti, leszámítva a sírokban fekvő csontvázakat", amelyekre a Főtér alatt, egy kilenc évszázaddal ezelőtt temetkezési helyként használt területen találtak rá - mondta Slawomir Dryja régész. A több százéves leletek közé vegyülve, érintőképernyős számítógépek emlékeztetik a jelenre a látogatókat, akik számos interaktív multimédiás és többnyelvű lehetőség közül választhatnak.

Egy különleges mérlegre állva megtudhatják, hogy mennyit nyomnak a középkorban használt (egységnyi) mértékegységek szerint. A gyerekek játékos foglalkozások keretében ismerhetik meg a város történelmét. Hatalmas képernyőre vetített lángcsóvák elevenítik fel az 1241-es tatárjárás során kitört tüzet, amely apró faluvá porlasztotta a várost. A múzeum tovább követi Krakkó történelmét a 13-17. századi kereskedővárosok által alapított Hanza-szövetség időszakába is, majd bemutatja a lengyel királyság fővárosaként szolgáló és a litván nagyhercegséggel együtt a 16 és 18. században komoly európai hatalomnak számító város arcát is.

A látogatók a krakkói piactér központjában álló Posztócsarnokon keresztül juthatnak be a múzeumba. A 16. században virágzó textilkereskedelmet folytató épület még ma is hangos az üzletektől. Az elmúlt hónapokban ez a negyedik múzeum, amely megnyitotta kapuit a lengyel kulturális fővárosban. Az egyik intézmény, az ország náci megszállása alatt zsidókat mentő Oskar Schindler egykori gyárában kapott helyet, a másik a 19. századi művészetet mutatja be, a harmadik pedig a repüléstechnika iránt érdeklődőknek nyújthat izgalmas élményt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i>
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár