2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Újabb jelöltek a szellemi kulturális világörökségre

2010. november 10. 09:21 MTI

Iráni szőnyegszövés, a pekingi opera, a francia gasztronómia és a horvát mézeskalácsosság is szerepel azok között, amelyek felkerülhetnek az UNESCO szellemi kulturális világörökségének listájára.


A két csoport összesen 51 jelöltjét kedden az ENSZ párizsi székhelyű szervezete hozta nyilvánosságra. Az UNESCO jövő heti, Nairobiba összehívott tanácskozásán dönt majd arról, mely jelentkezők kerülhetnek fel a világörökségi listára.

Idén négy földrész 31 országa nyújtotta be pályázatait. Negyvenhét jelöltet terjesztettek fel arra a listára, amely a világ közösségeinek kulturális szokásait, rítusait katalogizálja, négy jelölt pedig a veszélyeztetett szellemi kulturális örökség listájára pályázott a sürgős segítség reményében. Spanyolország, Görögország, Olaszország és Marokkó közösen pályázott a mediterrán konyha felvételéért. Tizenegy ország - köztük az Egyesült Arab Emírségek, Belgium, Csehország és Mongólia - pedig a solymászatot mint élő hagyományt jelölte.

Kína a pekingi operát és a hagyományos kínai gyógymódot, az akupunktúrát terjesztette fel a listára. Peru két rituális tánccal, Mexikó a P'urhépecha térség hagyományos dalával, a Pirekuával és a tradicionális mexikói konyhával pályázott. A spanyolok többek között a flamencót ajánlották az eszmei kulturális világörökség részének.

A veszélyeztetett szellemi kulturális örökségként elismerésre három kínai és egy horvát pályázat érkezett. Az ázsiai ország a kilencmilliós lélekszámú muzulmán ujgur népesség rituális ünnepi ceremóniáját, a meshrepet, valamint a dzsunkák vízzáró válaszfalas technológiáját és a fába vésett betűkkel történő kézi nyomtatást jelölte. Horvátország a dubrovniki régióban két évszázados múltra visszatekintő, ám mára kihalóban lévő "ojkanje éneklés" megmentéséhez kért segítséget.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár