A vörösterror 133 napja

Könyvtárban őriznék a számítógépes játékokat Nagy-Britanniában

2010. november 9. 10:42 The Independent

A számítógépes játékokat fejlesztő iparág képviselői éppen azon fáradoznak, hogy a British Libraryval karöltve megőrizzék a Nagy-Britanniában gyártott, harminc éves múltra visszatekintő játékok még épségben maradt példányait.


A Nemzeti Videojátékok Archívuma (NVA) nevet viselő, a nottinghami Trent Egyetem támogatásával 2008-ban indult kezdeményezést azért hívták életre, hogy megőrizzék az utókor számára az informatika őskorában gyártott számítógépes játékokat.

A szakemberek versenyt futnak az idővel, az egyik informatikus, Paul Wheatley szerint az 1970 és 1990 között piacra dobott játékok nagy része már így is elveszett. Ez egybecseng a British Library igazgatója, a Lynne Brindley által tavaly mondottakkal, miszerint a termékek online változatainak növekedésével párhuzamosan Nagy-Britannia az elveszett információk „fekete lyukával” kénytelen szembesülni.

Szakértők szerint a gyártóknak kötelezővé kellene tenniük, hogy termékeik után az 1662-ben törvénybe iktatott köteles példány mintájára másolatot kellene készíteniük. „A számítógépes játékokat gyártó iparági képviselők felismerték a digitalizálás jelentőségét. Sokan számoltak be olyan esetekről, hogy a régi anyagok asztalok alatt, dobozokból tűntek el vagy rongálódtak meg” – mondta el Wheatley, aki egyben hangot adott azon reménykedésének, hogy a British Library dolgozói gárdájának szakértelmét felhasználva megvalósulhat az NVA-val való szoros kooperáció.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!