2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sikerült modellezni egy karthágói férfit

2010. október 29. 14:08

Valósággal életre kelt a karthágói „Ariche”, akit egy számítógépes modellezés segítségével korabeli vászontunikában, szandállal, medállal és gyönggyel díszítve rekonstruáltak a kutatók.

Francia és tunéziai szakemberek dolgoztak együtt a karthágói szent Bürsza-hegynél talált földi maradványok és tárgyi emlékek analízisén, majd a számítógépes modellezés megvalósításán. „Az évszázadok elmosódnak, a csontokra hús kerül, a szem megtelik élettel – mindez egy olyan embernél, aki 2500 évvel ezelőtt élt itt” – mondta a kiállítás megnyitóján az észak-afrikai ország francia nagykövete, Pierre Menat.

A 'bürszai fiú' sírját 1994-ben a hegy déli oldalán, az ókori Karthágó egyik leghíresebb régészeti lelőhelyén fedezték fel, majd ezt követően kezdődött meg a francia-tunéziai régészcsapat kooperációja..
„Nagyon fiatalon halt meg ez a valószínűleg előkelő származású férfi, s itt, afrikai földön temették el” – mondta el Leila Sebai, a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának elnöke, a kiállítás egyik védnöke.

A kutatásban résztvevő francia partner képviselője szerint a férfi 19 és 24 év között halhatott meg, erős testalakú lehetett, s körülbelül 1,7 méter magas. A bürszai fiú újrakeresztelésekor kapta az Ariche nevet, amelyet a tunéziai kulturális miniszter, Abderraouf Basti kezdeményezett. „A tudomány 'hajthatatlansága', a paleoantropógia és az orvostan, valamint a művészet ötvözéséből jött vissza hozzánk Ariche” – mondta el Sebai.

A bőrplasztikai eljárással 95%-os pontossággal lehet rekonstruálni a személyt, de néhány tényező, így például a szem és a haj színe szubjektív döntés eredménye.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár