Legendás apák és fiúk

Időkapszula került a kolozsvári Mátyás-szoborcsoportba

2010. november 2. 13:42 MTI

Időkapszula került a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport belsejébe: a felújítási munkálatok végső szakaszában Kolozsi Tibor restaurátor a szoborcsoport lóalakjába helyezte el hétfőn azt a fémhengert, amely a ma emberének üzeneteit tartalmazza a jövő számára.


Levelek, versek, gyermekrajzok, gépelt papírlapok, újságok és Xantus Gábor filmrendező egyik filmtekercse is bekerült a kolozsvári Mátyás király-szoborba. Az időkapszulában helyet kapott a Transindex erdélyi hírportál olvasóinak a szoborral kapcsolatos leveleinek nyomtatott változata is.

A Krónika című kolozsvári napilap beszámolója szerint a világ minden részéről beérkezett üzeneteken kívül belekerült a rézből készült kapszulába egy Incze Ferenc erdélyi festőművész műalkotásairól szóló dokumentáció is, amelyet Polonyi Jolán, a festőművész lánya adományozott erre a célra. Nem maradt ki József Attila Nem, nem, soha! című verse sem a kapszulából.

Kolozsi Tibor és László Bakk Anikó, a Mátyás király szellemi örökségét ápoló kolozsvári Amaryllis Társaság tiszteletbeli elnöke voltak a kezdeményezés ötletgazdái. Eredetileg május 15-én szerették volna elhelyezni a kincses város lakóinak üzenetét tartalmazó időkapszulát a lovas szobor belsejében. Erre végül hétfőn került sor.

A Kolozsvár főterén álló Fadrusz János által alkotott, 1902-ben leleplezett szoborcsoportot a tervek szerint november 27-én avatják újra a felújítási munkálatok végeztével. A felújítás eredeti határideje 2010. július 22. volt. A szoborcsoport restaurálásának költségeit fele-felerészben a román és a magyar állam fizeti.

2018. ősz: Legendás apák és fiúk
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!