A vörösterror 133 napja

Időkapszula kerülhet Mátyás király gyomrába

2010. április 26. 08:08 MTI

Időkapszulával üzennének a jövőnek Kolozsváron. A főtéri Mátyás szoborcsoport restaurátora, Kolozsi Tibor szobrászművész és egy kulturális társaság tervei szerint május 15-én a szoborcsoport ló és lovas elemének belsejébe ünnepélyes keretek közt üzeneteket zárnának.


A kulturális akció tervéről honlapján beszámoló Új Magyar Szó című bukaresti napilapnak Kolozsi Tibor elmondta, hogy az időkapszula ötlete a szoborcsoport lovas alakjának felnyitásakor jutott eszébe, mivel kíváncsi volt, hogy találnak-e valamilyen írásos dokumentumot vagy régi tárgyat - pénzérmét, újságpapírt -, amelyet a szoboregyüttes felállításakor esetleg elhelyeztek a ló vagy valamelyik másik szoborelem belsejébe.

A várakozással ellentétben azonban nem találtak sem írásos, sem tárgyi emléket, amely a régmúlt időket idézte volna, pedig bő száz évvel ezelőtt ez bevett szokás volt. Ennek alapján gondolt arra a szobrász és az Amaryllis Társaság, hogy ezúttal hagyhatnának írásos üzenetet az utókornak. Azoknak a kolozsváriaknak kívánnak üzenni, akik majdan, egy újabb restaurálás alkalmával kíváncsiak lesznek a szobor belsejére.

Fadrusz János szobrászművész lovas szobrát 1902-ben leplezték le Kolozsvár főterén. A magyar és a román állam által finanszírozott felújítási munkálatokkal 2010 júliusáig kell elkészülni a kivitelezőknek.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
 <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!