2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Karthágói mészárlás nyomai a legnagyobb szicíliai nekropoliszban

2008. december 19. 10:05 National Geographic News

Tízezernél több sírra bukkantak egy ókori görög kolónia, Himera közelében olasz régészek, akik szerint ez Szicília legnagyobb antik nekropolisza. Az ókori temetkezési helyet a vasúti hálózat bővítése során fedezték fel a szakemberek.

"Már korábban feltárták Himera lakóházait, s feltételeztük, hogy síroknak is kell lenniük a közelben, de nem számítottunk ennyire" - mondta régészeti feltárásokat irányító Sztefano Vasszalo.

A tömegsírokban átlagosan 15-25 csontvázra bukkantak. Ezek mind fiatal, egészséges férfiak voltak, akik erőszakos halállal haltak. Némelyiknek betört a koponyája, mások csontvázában megtalálták az ifjak életét kioltó nyílhegyeket. A régész szerint katonák földi maradványait találták meg, akik életüket i.e. 480-ban a karthágóiak ellen vívott véres ütközetben veszítették. A csatát Hérodotosz görög történetíró örökítette meg az utókor számára. Sztefano Vasszalo szerint a régészek még mindig nem tudják, hogy mekkora lehet a temető kiterjedése.

Himerát i.e. 648 körül alapították görög telepesek. A város hamarosan fontos szerepre tett szert a föníciaiak, görögök és etruszkok közötti kereskedelemben. I.e. 480-ban Karthágó háborút indított Himera ellen. "A görögök és a karthágóiak megütköztek a város falainál, pont ott, ahol a nekropolisz található. Himera népe győzött" - magyarázta Vasszalo. I.e. 409-ben Karthágó újból háborút indított Himera ellen, s ekkor sikerült legyőznie a várost, amelyet porig romboltak. Az összes lakost lemészárolták vagy fogságba ejtették.

A régészek Himerában számtalan újszülött földi maradványára is bukkantak. "Abban az időben igen magas volt a csecsemőhalandóság. Az aprócska csontvázakra az anyaméhre emlékeztető temetkezési amforákban helyezték végső nyugalomra. Útravalóul kis terrakotta vázákat, csőrrel ellátott guttusókat, azaz korabeli cumisüvegeket helyeztek melléjük" - mondta az olasz régész. A kutatók tüzetes vizsgálatnak vetik alá a csontvázakat, hogy minél többet megtudjanak a térség ókori lakosságának egészségi állapotáról, életviteléről és étrendjéről. "Himera népe sudár volt, az átlagmagasság elérte a 175 centimétert" - közölte Vasszalo.

Clemente Marconi, a New Yorki Egyetem professzora viszont a himerai lakosok temetkezési szokásairól remél megtudni minél többet, arról, hogyan kezelték a holttesteket, miként próbálták konzerválni az eltávozottak földi maradványait, s megőrízni szeretteik emlékét. "Ezek a rituálék a társadalmi berendezkedésre világítanak rá" - hangsúlyozta a professzor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár