2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Operaénekesnő kémkedett a náci Németország ellen

2010. szeptember 15. 11:36 The Daily Mail

Kettős életet élt Margery Booth operaénekesnő, aki miután hangjával lenyűgözte Hitlert, brit háborús foglyok által küldött titkos üzenetekkel látta el londoni feljebbvalóit.

Booth kosztümje alá titkos iratokat rejtett, mielőtt a Berlini Állami Opera színpadjára lépett volna, hogy Hitler és a náci politikusok előtt adjon elő. Ha a kémkedés kiderült volna, akkor az minden bizonnyal az operaénekesnő kivégzését vonta volna maga után, de Booth így is rendszeres zaklatásnak volt kitéve a Gestapo által. Hitler azonban teljesen a művésznő bűvkörébe került, egyszer például kétszáz szál vörös rózsával lepte meg a brit kémhölgyet.

A brit hadsereg összekötő tisztje, az árulókról információkat az operaénekesnő segítségével gyűjtő John Brown a háború után posztumusz háborús hős elismerésben részesült, de Booth érdemeit évtizedeken át figyelmen kívül hagyták, s a róla készült egyetlen kép is csak most, hatvan évvel háborús erőfeszítései után kerültek napvilágra.

Margery Booth 1905-ben született Wiganben, ahol a város operatársulatához tinédzser korában csatlakozott. 1936-ra már énekelt a Covent Gardenben, de tett egy látogatást a tengerentúlra is, Hollywoodban az Aida megfilmesítésében kapott szerepet. Ebben az évben kötött házasságot dr. Egon Strohmmal, akivel Németországba költözött.

Booth 1933-ban találkozott először Hitlerrel, amikor a Bayreuth fesztivál keretében Wagner Parsifal operájában őt kérték fel a Szent Grál hordozására. Hitlert letaglózta Booth produkciója, s az előadás után egy nagy csokor rózsát küldött a művésznőhöz, egy 'Adolf' nevet tartalmazó kártya kíséretében. A háború kitörésekor Booth a Berlini Állami Operában énekelt, de később megengedték, hogy az angol hadifoglyok előtt a Berlin melletti Genshagenben is fellépjen. Itt, a Stalag IIID-nek elkeresztelt propagandatáborban énekelt estéről-estére a művésznő, ahol a náci tisztviselők a potenciális kettős ügynökök kiképzését végezték. Ide szállították 1943-ban John Brownt is, aki meggyőzte fogvatartóit, hogy szívesen dolgozna a Harmadik Birodalomnak. Brown titkos kódokat csempészett leveibe, s Booth-nak is nyújtott át fontos információkat, amelyek végül a brit hírszerzéshez, az MI9-hez kerültek.

Boothnak a nácikhoz fűződő kapcsolatai azonban ekkorra már jól ismertek voltak, ezért az operaénekesnőt a szigetországban kollaborációval vádolták meg. Amikor Brown kettős játékára fény derült, a Gestapo letartóztatta és megkínozta az operaénekesnőt. A politikai rendőrség végül elengedte Booth-t, aki Bajorországba menekült, majd innen az Egyesült Államokba került; itt érte utol a halál 1952-ben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár