2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az első Bond-film forgatókönyvírója után nyomozott az MI5

2010. augusztus 27. 16:01 MTI

Több mint egy évtizeden át nyomozott az első James Bond-film forgatókönyvírója, Wolf Mankowitz ellen a brit titkosszolgálat, amely arra gyanakodott, hogy az író a szovjeteknek kémkedhet.

A brit elhárítás, az MI5 figyelme a második világháború után vetült Mankowitz-ra, aki kapcsolatban állt az angol kommunista párttal - derült ki a titkosítás alól feloldott archív dokumentumokból. A férfi később megismerkedett Cubby Broccoli és Harry Saltzman producerekkel, és a hatvanas években ő alkalmazta a filmvászonra Ian Fleming kémtörténetét, amely Doktor No címmel első James Bond-filmként került a vászonra. Mankowitz volt az is, aki 1967-ben a Casino Royale című Bond-paródiát adaptálta.

Az író és felesége neve először 1944-es keltezésű titkosszolgálati iratokban bukkant fel, egy olyan volt katona ügyében, akiről gyanították, hogy kapcsolatban áll a kommunistákkal. A későbbiekben úgy írtak Mankowitz-ról, mint aki "találkozók alkalmával gyakran vitatja meg barátaival a marxizmus elméleteit".

Az MI5 hosszú évekig szemmel tartotta az írót, bár idővel csökkent az iránta tanúsított érdeklődés. 1956-ban azonban változott a helyzet, ugyanis Mankowitz 10 napos ifjúsági világtalálkozón vett részt Moszkvában, és a látogatás után arról beszélt, hogy szívesen forgatna filmet a szovjetekkel.

A kémelhárítás az ötvenes évek vége felé aztán végleg "lemondott" az íróról, aki akkorra már feladta a közös munkáról szóló terveket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár