A sör mint az idegenforgalom része Csehországban
2010. augusztus 25. 10:14 Tordai Rita
Csehország = sör. Viszonylag egyszerű a képlet, aligha van még egy olyan nemzet, amelyikről ilyen egyértelműen jutna eszébe bárkinek a habos nedű.
Korábban
A sör, mint a nemzeti identitás része
E tényezőnek kettős eredője van, mégpedig a hagyomány és a tudatos marketing. Természetesen utóbbi az előbbin alapul. Írásomban — némi általánosabb áttekintést követően — azt szeretném pár vázlatpontban felvillantani, hogy a cseh sörfőzés- és fogyasztás hagyományaira miképp épül rá a turizmust ösztönző marketing, milyen eszközökkel teszi élővé és üzletté a tradíciókat.
A hagyomány ugyanis kulcsfontosságú tényező. A mindinkább a multikulturális egység felé haladó Európában, annak ellenére, hogy kétségkívül ez a fő csapásirány, kibontakozóban van egyfajta egyéni és nemzeti identitáskeresés. Miközben a politikai, gazdasági határok mindinkább eltűnőben vannak, egyre nő az igény arra, hogy a kollektív nemzettudat újult erővel kapjon lábra. Ez a nemzeti érzés, a hazafiaság részévé válhat az üzletpolitikának is: gondoljunk csak arra, miképp épít a magyar turizmus a gulyás, a halászlé, a puszta, a csárda, a Balaton romantikájára.
A határok bomlása erősíti az európai turizmus élénkülését. Mind többen keresnek fel egy-egy általuk még nem látott országot, az pedig természetes, hogy ott mindenki azokat a vonásokat keresi, ami eltér az otthonitól. Pl. a ’70-es években magyar vendégek nem mentek gulyást enni a berlini Budapest étterembe. Részben azért, mert azt otthon is kaptak, részben pedig ismert volt, hogy az a gulyás csak nevében volt gulyás a megfelelő alapanyagok és a kellő szakértelem hiánya okán.
A jelenkori turistacsalogató mozgalomnak egyik fontos és szerves része a gasztronómiai örömök tárháza. S itt mindjárt rá is térek írásom velejére, azaz a csehországi étel- és italkultúra vonzására, azon belül is a sörére. Híres cseh eledel a knédli, a sört kísérő savanyú kolbász, az utopenyec (ami magyarul vízihullát jelent), de a legfontosabb asztali öröm mégis a híres cseh sör. Pontosabban: a híres cseh sörök.
Más országok ételeikkel csalogatnak (pl. az angol bifsztek vagy az olasz pizza), de Csehország — pontosabban Cseh- és Morvaország — mégis leginkább mint a sörök országa jelenik meg a képzeletbeli turistatérképen. Nem véletlenül. Részben valós alapja van az ottani sörök jó hírének, részben pedig a marketing ezt tudatosan igyekszik sulykolni mindenkibe a reklámok révén, aki közelebbről akar ismerkedni a cseh kultúrával, életérzéssel.
Hogy mennyire igaz ez, azt tökéletesen jelzi pl., hogy egy Csehországgal foglalkozó honlap az alábbi mondatokkal indít: „Közhely, hogy Csehország sörgyártásban nagyhatalom. Persze a köbmétereknél sokkal fontosabb az, hogy a kiváló minőségű cseh sör valójában az egész nemzet kultúráját meghatározó tényező. Fontos szereplője a hétköznapoknak és elmaradhatatlan kísérete az ünnepeknek. Évszázadok óta nincs olyan rétege, csoportja a társadalomnak, amely sörkérdésben ne lenne érintett.”
Egy másik portál pedig így fogalmaz: „A csehek köztudottan közel állnak a magyar szívhez: irodalmu-kat és filmművészetüket imádjuk. Kunderának és Hrabalnak óriási kultusza volt (talán még van is). Menzel filmjeinél már tényleg csak néhány korsó Pilsner Urquell és Krusovice segített jobban feldolgozni a közös múltat.”
Számos igazán ismert cseh sörmárka van, ezek egy részéről nemsokára szót is ejtek. De ha már marketing, hadd hozzak fel egy negatív példát: vajon milyen lehet az a Magyarországon is kapható Gold Bohemia (tehát Arany Csehország) nevű sör, amely elvileg világos ászoksör, ára pedig 90 forint? E sör egyik értékelője így fogalmaz: „Sem erényeit, sem hibáit nem érdemes ragozni, mivel ilyenekkel nem nagyon rendelkezik.”
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
erotika
- Korántsem voltak mentesek a pajzán hajlamoktól Amerika alapító atyái
- Ez volt a kis kék pirula középkori elődje
- „Csók elején nem érdemes kapkodni!” – szex a Kádár-rendszerben
- Így próbálták pótolni a megfogyatkozott férfierőt a középkorban
- Amerika alapító atyáinak túlfűtött magánélete
- Egészséges erotika – szex a szocializmus évtizedeiben
- Pillantás a szoknya alá: a frivolan hintáztató Jean-Honoré Fragonard
- Erotikus mitológiai ábrázolások harangozzák be a tavaszt a Szépművészeti Múzeum új kamaratárlatán
- Csempészett pornó és topless strandok: egészséges erotika a szocializmusban
- Egy dühös szóváltás vetett véget az operaénekes Mario Lanza amerikai karrierjének tegnap
- A közeli kocsmákból érkező sört fogyasztotta az előadások alatt a Globe közönsége tegnap
- Kiváló művész, de nehéz ember volt Gustaf Gründgens, Mephisto ihletője tegnap
- Egész évben változatos sportok helyszínéül szolgált a régi Városliget tegnap
- Az évszázad összecsapásának bizonyult az oszmánok elleni lepantói ütközet tegnap
- Picasso egyik alkotása lehet a hatvan éve egy pincében megtalált festmény tegnap
- Báthory Zsigmond arcképével nyílt meg a Nemzeti Múzeum új kiállítása tegnap
- Nemzetközi nyomásra enyhítették a kommunisták a Mindszenty bíboros elleni ítéletet tegnap