2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Közvetlen közelről csodálható a Feszty-körkép

2010. augusztus 22. 15:06 MTI

Az ópusztaszeri beruházás során teljes egészében átépítették a körképnek helyet adó rotunda tetőszerkezetét, csaknem 1000 négyzetméternyi új kiállítóteret alakítottak ki és megszépült a főépület környezete is.

Akiknek hivatása és szívügye az emlékezés, annak nagy a felelőssége, hogy a következő generációk számára is szívüggyé váljon a magyar nép történelmének megőrzése, az emlékek ápolása - hangsúlyozta Lehrner Lóránt, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség integrációs igazgatóhelyettese az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a rotunda turisztikai projektjének zárásán.

A Szent István ünnepén rendezett eseményen a szakember hozzátette: a dél-alföldi régió számos olyan attrakcióval rendelkezik, melyek népszerűek, s a jövőben ezt tovább kell erősíteni. A látogatók igényei korról korra, generációról generációra változnak, melyhez alkalmazkodni kell - hangsúlyozta.

Az ünnepségen a megyei közgyűlés elnöke, Magyar Anna mellett részt vett Kiss-Rigó László megyés püspök, aki felszentelte a megújult létesítményt, valamint Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke, Becsey Zsolt a Fidesz-KDNP egykori EP-képviselője, illetve a Feszty család tagjai. A park kora délutánig 14 ezer látogatót fogadott.

A Csongrád Megyei Önkormányzat 463 millió forint uniós támogatást nyert az emlékpark fejlesztésére, ezt az összeget a megye csaknem 160 millió forint saját forrással egészítette ki. A beruházás során teljes egészében átépítették a körképnek helyet adó rotunda tetőszerkezetét, két új liftet építettek az épületbe, csaknem 1000 négyzetméternyi új kiállítóteret alakítottak ki, akadálymentes parkolót hoztak létre a főbejáratnál, és megszépült a főépület környezete is.

A turisztikai fejlesztésnek köszönhetően Feszty Árpád A magyarok bejövetele címet viselő monumentális alkotását új szemszögből is megcsodálhatják a látogatók. A terepasztal fölött részben átlátszó üveglapokból ösvény épült, amely olyan közel viszi a látogatókat a festményhez, amilyen közelről csak az alkotás megszületése után, a millennium idején láthatták a honfoglalást megörökítő képet.

A mintegy tucatnyi restaurátor kijavította a festmény hibáit, például azokat, amelyeket a rotunda beázása okozott, majd speciális vegyszeres módszerrel portalanították a festményt és a terepasztalt. Kicserélték a terepasztal elhasználódott elemeit, amelyek még bővültek is, például a legyőzött szláv harcosok alakjai nemcsak a festményen, hanem előtte is feltűnnek. A csaknem 1000 négyzetméteres területen látható öt új tárlat a honfoglalás időszakát és a középkori Magyarországot mutatja be a látogatóknak.

A Honfoglaló magyarok - fikció és valóság című tárlaton bemutatott tárgyak segítségével a vendégek megismerhetik a Kárpát-medencébe érkezett őseink mindennapjait, hitvilágát és ruházatát. A Szer monostora és települése címet viselő kiállításon a középkori templom és rendház 1970-ben elkezdődött feltárása során előkerült leleteket láthatnak a vendégek, az Őseink arcai című tárlaton pedig a több mint ezer megtalált sír anyagából mutatnak be válogatást. Egy kisebb tárlat a Csengelénél előkerült kun vezérsírt és a nomád nép magyarországi letelepedését, integrációját ábrázolja, egy tablókiállítás pedig az Árpád-kor művelődési viszonyairól nyújt átfogó képet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár