2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Házrombolással erősítette hatalmát Hódító Vilmos

2010. augusztus 10. 17:53 BBC News

A Hódító Vilmos korában elrendelt házrombolás bizonyítékául szolgáló angolszász épületmaradványokra bukkantak a régészek a Nagy-Britannia északi részén található Lincoln-kastély területén.

Az észak-angliai Lincolnshire grófságban lévő kastély területén kiásott épületmaradványok egyértelmű bizonyítékai annak az erőszakos földirtásnak, amelyet I. (Hódító) Vilmos (1027-1087) parancsára hajtottak végre a normann lovagok. Az uralkodó ugyanis elhatározta, hogy várat építtet a területen álló, egykori római erőd belsejébe, ehhez pedig 166 otthont, vagyis a már létező város mintegy 10 százalékát kellett elpusztítani. Az ásatások első szakaszában, a régészek egy tűzhelyet, kerámia edényeket és tartógerendákra utaló jeleket találtak.

A lincolni volt az egyik első kastély, amelyet I. Vilmos építtetett nem sokkal a győztes hastingsi ütközet után (1066), hogy védelmet biztosítson országának. Az uralkodó által még 1085-ben elrendelt és végül 1086 augusztusában elkészült Ítéletnapi könyvben (Domesday Book), amely az angliai birtokok és a lakosság összeírását tartalmazta, pontos adatok szerepelnek arról, hogy hány épületet kellett félresöpörni az útból a kastély megépítéséhez, ám csak a mostani ásatások szolgáltattak kézzelfogható leleteket.

Cecily Spall, a yorki székhelyű Field Archaeology Specialists (FAS) szervezet munkatársának szerint a kastély északi pázsitján végzett ásatások egy apró bepillantást engednek a Hódító Vilmos korabeli forradalomba. "A szászok egyszerűen nem tehettek semmit az új helyzetben. A normann hódítás (1066) teljesen átalakította az angolszász Angliát" - mondta a szakember. "Új földbirtokosokat neveztek ki, akik leromboltatták a házakat és újraértelmezték a magántulajdon, illetve a földbirtok fogalmait" - tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár