2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Google megszámolta a világ könyveit

2010. augusztus 8. 18:12 MTI

A Google számításai szerint pontosan 129 864 880 könyv létezik a világon, ráadásul ebben az elképesztően magas számban az azonos témában kiadott különböző kiadások csak egy tételnek számítanak.

Egy pár napja megjelent bejegyzés szerint az amerikai informatikai vállalatnak a pontos számításhoz először azt kellett meghatároznia, hogy mit nevezzenek könyvnek. A milliárdnyi tétel közül a másodpéldányokat a metaadatok - azaz a könyvekhez kapcsoló lényeges információk - alapján szűrték ki. A leválogatás után maradt 600 millió egyedi tételből pedig keresőalgoritmusok segítségével választották ki a különböző című, de azonos témájú tételeket.

A keresési feltételek folyamatos finomításával a könyvek számára adott válasz mindig változik, a jelenlegi beállítás szerint mintegy 210 millió könyv lehet a világon. Ez a szám azonban még további pontosításra szorult, mert a könyvek közül ki kellett húzni 8 millió mikrofilmet, 4,5 millió hangfelvételt, 2 millió videót, továbbá 2 millió térképet.

Az egyéb kivételek eltávolításával a nyomtatott és könyv formában megjelent művek száma 146 millióra apadt. Ezek után már csak az ISBN-számok (International Standard Book Number), azaz a könyvek nemzetközi nyilvántartására szolgáló egyedi azonosító számok és az ehhez hasonló nyilvántartási rendszereket adatait kellett összevetni. Az egyezések kizárása után a Google szoftvermérnökei kimondták, hogy jelenleg 129 864 880 könyv létezik a világon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár