2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Filiszteus templom romjai igazolják a Bibliát

2010. augusztus 2. 10:41 MTI

Filiszteus templom romjait fedezték fel izraeli régészek Gat városában, amely a Biblia szerint Góliát szülőhelye volt.

Aren Maeir, a Bar Ilán Egyetem professzora 13 éve irányítja Izrael legnagyobb településdombja, a tel-cafiti lelőhely feltárását, amely Askelón és Jeruzsálem között félúton, a Kiriat Gat közelében található. Az idei ásatási szezonban a feltárásokban izraeli régészek mellett részt vettek ausztrál, amerikai, brit, holland, kanadai, lengyel, német, olasz, spanyol, svájci kutatók.

A templom és a helyszínen előkerült számos rituális rendeltetésű tárgy az i.e. 10. évszázadból való. "Ami a legérdekesebb, az a templom szerkezete, amelynek mennyezetét két központi oszlop támasztja. Ez emlékeztet Sámson jól ismert történetére, amely a Bírák könyvében olvasható. Eszerint Sámson halála előtti utolsó hőstettként ledöntötte Dágon isten templomának oszlopát, és az épület maga alá temette őt az ott mulatozó filiszteus főemberekkel együtt" - magyarázta Aren Maeir, hozzátéve: a lelet azt jelentheti, hogy a Sámson történetében szereplő templomszerkezet tipikus volt a korabeli filiszteus városokban.

A feltárások során a régészek meggyőző bizonyítékokat találtak arra, hogy egy pusztító erejű földrengés rombolta le Gat épületeit az i.e. 8. században, amely Ámosz próféta könyvében szereplő leírásra emlékeztet. Az archeológusok a helyükről elmozdult és romba dőlt falakat tártak fel. "Az épületek kártyavárként omlottak össze, ami arra enged következtetni, hogy a Richter skála szerinti 8-as erejű földrengés sújthatta a várost" - emelte ki Aren Maeir.

További bizonyítékok kerültek elő, amelyek azt tanúsítják, hogy mint ez a Királyok II. könyvében szerepel, Gat városát hosszú ostrom után Hazael, Arám királya romboltatta le i.e. 830 táján. Találtak olyan leleteket is, amelyek azt támasztják alá, hogy Kánaánban az első filiszteus településeket i.e. 1200 körül létesítették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár