2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Megtalálták Góliát szülővárosát

2010. július 15. 07:47 MTI

Feltárják Izraelben Gat filiszteus település romjait, amely a Biblia szerint Góliát szülővárosa volt.


Az ásatásokat irányító Aren Maeir régészprofesszor szerint az ország központi részén, Jeruzsálem és Askelon között félúton lévő tel-tzafiti lelőhelyen folyó feltárások fantasztikus eredményeket hoztak. A legérdekesebb leletnek egy olyan feliratos cserépdarabot nevezett, amelybe filiszteusok neveit karcolták be, közöttük némelyik a Góliáthoz hasonlít. "Rengeteg olyan lelet került elő, amelyek mind azt bizonyítják, hogy Gat nagy korabeli város volt" - magyarázta az archeológus.

Mint Aren Maeir professzor rámutatott, a Királyok II. könyve szerint Hazael, Arám királya romboltatta le a települést. Az előkerült leletek tanúsága szerint Hazael hadserege hosszú ostrom után volt csak képes bevenni Gatot, miután a városlakók teljesen kifogytak az élelemből. "Olyan épületek tucatjait tártuk fel, amelyeket Hazael hadserege rombolt le. Más épületek valószínűleg földrengés következtében dőltek össze. Előfordulhat, hogy az a földrengés döntötte romba a házakat, amelyről az Ámosz Könyvében esik szó" - mondta Aren Maeir.

A tudós hozzátette, hogy Izrael és a filiszteusok között sokkal összetettebb volt a viszony, mint ezt általában feltételezik. "A filiszteusok nem pusztán ellenséget jelentettek. Ezt nyomon követhetjük mind a Bibliában, mind abban, hogy Sámson egy filiszteus nőt vett feleségül. Átjárás volt a két kultúra között is. Kerültek elő olyan leletek, amelyek szerint a filiszteusok étkezési szokásai az izraeliták között is elterjedtek" - összegezte a professzor.

Góliát (nevének jelentése: száműzetés, száműzött, menekült), bibliai, ószövetségi alak. Filiszteus férfi, az utolsó óriások egyike. Dávid győzte le kettejük emlékezetes párviadala során, amikor egy parittyából elhajított kővel pontosan homlokon találta Góliátot, aki azonnal meghalt.

A filiszteusok egy ókori nép, amely Délnyugat-Palesztina földközi-tengeri partsávját és Kánaán déli részét lakta. Az i.e. 12. században érkeztek talán az Égei-tenger felől, esetleg Krétáról a térségbe, nevük szerepel az Egyiptomot támadó tengeri népek között.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár