2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Szenzációs lelet árulkodik a filiszteusok kultuszáról

2010. április 6. 09:29 MTI

Nyolc éve Tel-Avivtól délre történelmi szempontból szenzációs leletre bukkantak izraeli kutatók: egy parányi területen több ezer, i.e. 9. és 8. századból származó kultusztárgy került a felszínre. Az első leletcsoportot időközben rekonstruálták, és egy izraeli-német kutatócsoport bemutatta az eredményeket.


2002 őszén Raz Kletter izraeli régész a Tel-Avivtól bő húsz kilométerre délre eső Javnéban egy két méter átmérőjű, másfél méter mély gödörben több mint hétezer kultusztárgyra lelt az i.e. 9. és 8. századból. Ennyit a több mint száz éve tartó kutatások történelmében még soha nem találtak Izraelben. A leletet óvandó, kezdetben titokban tartották a felfedezést.

Az első leletcsoport rekonstruálásának most publikált eredményei elárulják, hogy a felfedezett, cipősdoboz nagyságú agyagmodellek egy kultuszhelyet ábrázolnak. Elülső és oldalsó részükön állatábrázolások, elsősorban bikák és oroszlánok, valamint meztelen istennők láthatók. Összesen mintegy 120 modellt sikerült rekonstruálni. A Javnéban talált tárgyakat valószínűleg szertartásosan temették el, miután már nem volt rájuk szükség a közeli, mindeddig fel nem tárt szentélyben. Javne akkoriban a filiszteusok városa volt, egy tengerésznépé, akiket az egyiptomiak i.e. 1200 körül telepítettek be. Az építészeti modelleken kívül több tízezer agyagcserép is napvilágra került, amelyeket azonban már lehetetlen edényekké rekonstruálni - a munka évtizedekig tartana, és megfizethetetlen volna.

Az elkövetkezendő kutatás fő feladata a modellek és edények szerepének tisztázása lesz. A kezdeti eredmények is szenzációsnak mutatkoznak, de további vizsgálatokra van szükség, hogy biztosat lehessen állítani - magyarázta Wolfgang Zwickel mainzi kutató. Annyi nyilvánvaló, hogy hallucinogén anyagokat égettek el bennük.

Végső soron abban reménykednek a kutatók, hogy többet megtudhatnak a filiszteusok eredetéről, amelyet máig homály fed - Albániától Törökországig bárhonnét jöhettek. Az ásatási publikáció első kötete a napokban jelenik meg a német Vandenhoeck & Ruprecht valamint a svájci Academic Press kiadónál.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

július 14.Mai évfordulók

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár