2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nincs egyezség a koreai családtalálkozókról

2009. október 19. 13:19 MTI

Nem jutottak dűlőre Észak- és Dél-Korea képviselői a szétszakított koreai családok újabb találkozóinak megszervezéséről, miután a program folytatásáért cserébe Phenjan a humanitárius segélyek fokozását kérte a déli féltől.

"A feleknek nem sikerült áthidalniuk nézeteltérésüket a leendő találkozók ritmusával kapcsolatban", de megegyeztek, hogy folytatják megbeszéléseiket - mondta el a dél-koreai országegyesítési minisztérium egyik illetékese.

Az 1950-53-as koreai háború következtében egymástól elszakadt családtagok között kilenc évvel ezelőtt kezdtek először találkozókat tartani. A programot Phenjan függesztette fel közel két éve, mivel a Dél-Koreában elnökké választott Ri Mjong Bak feltételekhez kötötte az északra irányuló gazdasági segélyek nyújtását. "Észak több dél-koreai segélyt kért. Mi azt válaszoltuk nekik, hogy megvizsgáljuk a kérésüket" - mondta el a minisztériumi illetékes a két ország vöröskeresztes képviselőinek megbeszéléséről.

Phenjan kedden jelezte, hogy hajlandó tárgyalásokat folytatni a héten Dél-Koreával, a déliek javaslatának megfelelően előbb - szerdán - az árvizek megelőzéséről, majd pedig - pénteken - humanitárius kérdésekről, ezeken belül a koreai háborúban szétszakadt családok újabb találkozóinak megszervezéséről.

A szerdai találkozón Phenjan sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a múlt hónapban váratlanul megnyitott egy gátat, aminek következtében a határ déli oldalán rövid idő alatt több mint két méterrel felduzzadt az Imdzsin folyó vize, hat dél-koreai sátorozó halálát okozva. A dél-koreai elnöki hivatal kedvező jelként értékelte az északi nyilatkozatot a kétoldalú viszony több hónapi feszültsége után.

A keddi pozitív válasz egy nappal követte Észak-Korea legújabb rakétakísérletét, öt darab rövid hatótávolságú rakéta kilövését, amelyet annak ellenére hajtottak végre, hogy Phenjan meghatározott feltételekkel késznek nyilvánította magát az ország nukleáris leszereléséről 2003-ban kezdett hatoldalú tárgyalások felújítására. Ezeket a tárgyalásokat Észak-Korea egyoldalúan szüntette be, hogy azután folytassa nukleáris kísérleteit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár