2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Kötet Ferencváros kétszáz évéről

2010. június 3. 13:37 MTI

Ferencváros kétszáz éve címmel várostörténeti kötet lát napvilágot a 81. Ünnepi Könyvhéten a pesti kerület sokoldalú társadalmi, gazdasági, építészeti, közlekedési múltjáról és jelenéről.


A Ráday Könyvesház gondozásában megjelenő 250 oldalas kötet fotókkal, táblázatokkal, diagramokkal és térképekkel gazdagon illusztrált; külön olvashatunk a városrész híres szülötteiről, díszpolgárairól és intézményeiről, iskoláiról is.

"Nem csak egy egyszerű helytörténeti műről van szó, mely számba veszi, hogy egy adott helyen mi történt és mi a helyzet most; azt is igyekeztük körüljárni, hogy mi miért történt, milyen városfejlesztési koncepciók születtek és ezek hogyan valósultak meg. Abban is különbözik a könyv egy hagyományos történeti munkától, hogy az elmúlt 200 év fejlődésének áttekintése után egy előretekintő rész is helyet kapott a kötetben" - fejtette ki Gegesy Ferenc polgármester, a könyv egyik szerzője.

A többek közt a Semmelweis Egyetemnek, a Budapesti Corvinus Egyetemnek, a Központi Vásárcsarnoknak, az Iparművészeti Múzeumnak, a Művészetek Palotájának, a Nemzeti Színháznak és József Attila szülőházának otthont adó városrész 1792-ben, I. Ferenc trónra lépésének alkalmából kapta a nevét.

Két évszázad alatt a városrész végigélte a városfalak lebontása utáni hirtelen gyarapodást, az 1838-as nagy árvíz pusztítását, Hild János városrendezési terveinek hatását, a kiegyezés utáni rohamos városfejlődést és a századforduló környékén a megtorpanást. A 20. században Ferencváros jelentős része áldozatul esett a mesterségesen felduzzasztott budapesti ipar környezeti pusztításának, lakossága a leromló szociális és gazdasági viszonyoknak. Végül egy nagyszabású koncepció megalapozta a városrehabilitáció stratégiáját, és ezzel Ferencváros az egyik legrosszabb presztízsű kerületből Budapest legdinamikusabban fejlődő kerületévé vált. A könyv ezt a folyamatot követi nyomon.

A kerületi önkormányzat ma egy konferencián emlékezik meg Ferencváros elmúlt kétszáz évéről a Semmelweis Egyetem új épületében. A könyv bemutatóját pénteken a Ráday utca 15. szám alatti ház belső udvarán tartják az ünnepi könyvhét programjához kapcsolódva.

További részletek

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár