Hitler elfeledett szövetségesei

A mamutok kihalásával köszönthetett be a jégkorszak

2010. május 25. 19:34 MTI

A mamutok és egyéb nagytestű állatok, az úgynevezett megafauna kiirtása az Újvilágban magyarázhatja az úgynevezett "fiatalabb driász" beköszöntét bolygónkon - állítják amerikai kutatók, akik a Nature Geoscience folyóiratban közölték tanulmányukat.


Tizenháromezer négyszáz évvel ezelőtt az amerikai kontinenst száznál több féle nagytestű növényevő népesítette be, a korabeli fauna sokkal változatosabb volt, mint manapság Afrikáé. Az óriási növényevők emésztőrendszere mindkét végén hatalmas mennyiségű metánt juttatott a légkörbe, amely a szén-dioxidnál 30-szor hatékonyabb üvegházhatású gáz. Az Új-mexikói Egyetem kutatóinak számítása szerint a megafauna képviselői évente 9,6 millió tonna metánt juttattak a levegőbe.

A 11 500 évvel ezelőtti időszakra azonban már a megafauna 80 százaléka kipusztult, a nagytestű növényevők eltűnése az amerikai kutatók szerint a "kétlábú ragadozó" az ember számlájára írható, aki az Újvilágba való megérkezése utáni egy évezredben végzett a mamutokkal és társaikkal. A korabeli grönlandi jégminták tanúsága szerint ekkora jelentősen csökkent a légkör metántartalma. "A megafauna kiirtása okozta a légköri metánkoncentráció csökkenését, hozzájárulva vagy kiváltva a lehűlést" - emelte ki Felisa Smith.

Hozzátette: a metánkoncentráció a mamutok és társainak kihalása miatt 12,5-100 százalékkal csökkent. Ezzel párhuzamosan a hőmérséklet 9-12 Celsius fokkal csökkenhetett, ami körülbelül megfelel a fiatalabb driászkori lehűlésnek. "Az 'antropocén' korszak, azaz a Föld éghajlatának az emberi tevékenység általi befolyásolása nem az ipari forradalommal kezdődött az 1800-as években, hanem tizenháromezer évvel korábban" - vélekedett Felisa Smith.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!