A vörösterror 133 napja

Átvágják a katyni csomót a lengyelek és az oroszok

2010. május 10. 11:50 MTI

Dmitrij Medvegyev orosz elnök a katyni mészárlásról lefolytatott bírósági eljárás iratainak újabb 67 kötetét adta át a Győzelem Napja ünnepségeire Moszkvába érkezett Bronislaw Komorowski lengyel ügyvezető elnöknek.


Medvegyev kijelentette: személyes utasítására folytatódik az ügyben az eljárás és a dokumentumok titkosításának feloldása. Megemlítette, hogy erre, valamint a lengyel fél bevonására ígéretet tett Krakkóban, ahol Lech Kaczynski elnök temetésén vett részt. Külön kiemelte a két ország kormánystruktúrái és igazságügyi szervei közötti kiváló együttműködést a Lech Kaczynski államfő repülőgépét ért katasztrófa vizsgálatában.

Komorowski köszönetet mondott az újabb dokumentumok átadásáért és kijelentette: ezt az orosz-lengyel kapcsolatokban mindig akadályt jelentő katyni ügyben folytatandó, "a katyni csomó elvágását szolgáló" további munka első lépésének tekinti. Azt mondta, a katyni mészárlás a lengyel és az orosz nép közösen megélt szenvedését jelképezi, és ez a tény jó alap lehet a két nép közötti kapcsolatok fejlesztéséhez.

A Szmolenszk melletti Katynban és több más helyen 1941-ben mintegy 22 ezer lengyel hadifoglyot és civilt mészároltak le a legfelső szovjet pártvezetés döntése alapján, és a gyilkosságokért Oroszország egészen a nyolcvanas évekig a németekre hárította a felelősséget tagadva, hogy köze van hozzájuk.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!