2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Woodrow Wilson és a nők

Az amerikai-magyar kapcsolatokban meghatározó szerepet játszó amerikai elnökök közül is kiemelkedik Thomas Woodrow Wilson, akihez az első világháború és a 14 pont, valamint a trianoni békeszerződés kapcsolódik. Kevéssé ismert tény azonban, hogy életét négy nő határozta meg: édesanyja, két felesége és szeretője.

Bár Wilson hivatalos életrajzírói ezzel egészen az 1990-es évek elejéig nem szívesen foglalkoztak, biztosan tudjuk, hogy az Egyesült Államok 28. elnöke hivatali idejét megelőzően rendszeresen megcsalta első feleségét.

Az Egyesült Államok 28. elnöke hivatali idejét megelőzően rendszeresen megcsalta első feleségétAz Egyesült Államok 28. elnöke hivatali idejét megelőzően rendszeresen megcsalta első feleségét

Szeretői közül Mary Allen Hulbert Peck volt a legismertebb. Kapcsolatuk háttere röviden a következő: 1906-ban Wilson a Princeton Egyetem rektora volt, és heves csatát vívott belső ellenzékével a doktori iskola és a kollégium elhelyezéséről. A viták pszichésen és fizikailag annyira megviselték, hogy 1906 májusában egy reggel arra ébredt, hogy a bal szemére nem lát, és a jobb karját alig tudja mozgatni. A férjét féltő Ellen a teljes gyógyulás érdekében ahhoz is hozzájárult, hogy Wilson egyedül menjen nyaralni a Bahamákra 1907 elején. Wilson itt ismerkedett meg Mary Peckkel, aki egy Massachusettes állambeli gyapjúkereskedő felesége volt, és szintén egyedül nyaralt a Bahamákon. A kettejük között kibontakozó kapcsolatot az sem zavarta, hogy Mary nem tudott vagy nem akart Wilson szellemi partnere lenni: levelezésükből egyértelműen kiderül, hogy el sem olvasta a neki küldött és dedikált politikatudományi esszéket.

A princetoni vita 1907 novemberében zárult Wilson teljes vereségével. Az ezt követő újabb bahamai nyaraláson a szerelmi kapcsolat újra fellángolt, és egyikük sem törődött a róluk terjesztett egyre vadabb pletykákkal. 1908 februárjában Wilson bevallotta hűtlenségét feleségének, aki megbocsátott neki. Mary Peck 1909-ben New Yorkba költözött, és továbbra is rendszeresen találkozott Wilsonnal. Ez a kapcsolat az 1912-ben a nemzeti politika színterére lépő Wilson számára kellemetlen utóhatásokkal is járt: két ízben (1912-ben és 1915-ben) is nagyobb összeget fizetett az időközben elvált Mary hallgatásáért. Csak részben megerősített források szerint Wilson egy mai napig azonosítatlan princetoni kollégája feleségével is megcsalta nejét: a legenda szerint ez újabb 40 ezer dollárjába került. Ezek az addigi amerikai történelem legdrágább elnöki szerelmeslevelei.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2010. nyár számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár