2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori világot rejt egy családi ház Dunakeszin

2009. október 30. 11:08 Bárány Krisztián

I.sz. 370 táján, Valentinianus császár utasítására, kikötőerődnek készült az a római létesítmény, amelynek maradványai 2002-ben kerültek elő Dunakeszin. A ma is működő rév közelében, egy magántelken építkező tulajdonos bukkant rá az évezredes nyomokra, amelyeket közel 7 éve Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze kutat. Hirschberg Attila, tulajdonos és a múzeum együttműködésének köszönhetően néhány hete egy kiállítás keretében már a nagyközönség is megismerheti a családi házban rejtőző ókori világot.

Dunakeszi egyetlen római kori emléke Valentinianus stratégiai tervének egyik első lépéseként a 370-es években épült fel a Duna partján, néhány kilométerre a gödi erődtől. A császár a biztonságos folyami átkelés lehetőségét szerette volna megerősíteni, ezért katonái a túlparton, a mai Horányi révnél is felhúztak egy erődöt. 1877-ben Rómer Flóris kutatott a területen, amely aztán folyamatosan beépült.

„Egy nagyon sűrűn beépített területről van szó, ahol az 1930-as évektől folyamatosan épültek házak, és ezek szinte teljesen lefedték az erődöt. Ezen építmény központi tornyának az egyik sarkát kerestük, a kutatásnak az volt a célja, hogy az egész építmény kiszerkeszthető legyen, hiszen itt nincs lehetőségünk arra, hogy a teljes mértékben feltárjuk az erődítményt” – mondta el a Múlt-kornak Mráv Zsolt, ásatásvezető régész.Az egykori kikötőerőd alaprajzának elkészítése mellett a szakértők bevonásával 2009-re elkészült egy kiállítás is a családi ház pincéjében, ahol az eredeti, ódon falak mellett a több éves régészeti kutatás leleteit is bemutatják. Hirschberg Attila, tulajdonos szerint a néhány hete megnyílt tárlatra az általános iskola ötödikesei és a középiskolát kezdő diákok, az önkormányzattal megállapodva, kötelező jelleggel látogatnak el. A tulajdonos továbbá kiemelte: a kiállítás egy különleges miliőben fogadja a látogatót, hiszen egy családi ház falain belül, mégis az eredeti helyén tekinthetik meg a pincébe zárt történelmet.

„A helyszínen 2002-ben egy családi ház építésébe kezdtek. A tulajdonos nem is sejtette, hogy mit rejt a telke. Nagyon jó együttműködés alakult ki a Magyar Nemzeti Múzeum és a tulajdonos között, amelynek eredménye nemcsak a helyreállított rom, hanem egy itt megnyíló kiállítás lett” – folytatta Mráv, aki szerint a kiállításon egyrészt a Dunakanyar szerepét mutatják be a késő római kori határvédelemben, másrészt pedig az itt talált leleteket ismertetik. A tárlatot a Nemzeti Múzeum tárgyaival egészítették ki, de a legérdekesebb darabok között dunakeszi leletek is vannak. Ilyenek többek között azok a bélyeges téglák, amelyek megőrizték az erődöt építő katonák, Maxentius, Dalmatius és Ursicinus neveit.

Az iskolások és a turisták így egy évezredes világ nyomait ismerhetik meg a dunakeszi római erődben, amely Hirschberg Attila reményei szerint néhány éven belül még nagyobb figyelmet is kaphat. A tulajdonos szerint ugyanis a római limes pannóniai szakasza 2012-ben világörökségi helyszínné válhat, közel 200 objektum van ezen a listán, minden olyan katonai és polgári létesítmény, amely az UNESCO követelményeknek is megfelel. Hirschberg Attila emellett azt is reméli, hogy a dunakeszi kikötőerőd és a kiállítás követendő példa lesz majd a jövőben, továbbá bízik benne, hogy a tárlat a dunai turizmus egyik kedvelt állomáshelyévé válhat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár