2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

A város és lakói: pillanatképek Győr történetéből

2009. augusztus 25. 10:52

A győri Xántus János Múzeum legújabb kiállítása az intézmény 150 éves gyűjteményének különleges darabjaiból igyekszik megragadni a változó városi élet érzeteit, hangulatait.


A kiállítás szervezői "a város" sokrétű értelmezését mutatják be, így megismerhetővé válik a falak nyújtotta biztonság, a falak által őrzött történelmi múlt és a benne élők élete, a kézművesek "iparkodása", illetve a falvak lakóinak alkalmi jelenléte is. A látogatók felfedezhetik, ahogy a 19. században Győr bekebelezte a közeli falvakat, hidakat építettek, folyómedret töltöttek fel, és a lakosság pezsgő társadalmi életet élt. A tárlat így a város történetének múzeumi eszközökkel megragadható pillanataival viszi a látogatót a múltba.

A városképek, alaprajzok, térképek, metszetek mintegy lineáris vonalként mutatják be a helyi változásokat, Győr városépítés-történeti fejlődését. A Széchenyi Egyetem néhány lelkes építészhallgatója emellett a bontás során készült felmérési rajzok, illetve korabeli térképek alapján elkészítette a 16-19. századi várfalak, a nevezetes reneszánsz Bécsi-kapu, és a mindössze 100 évet élt Tűztorony virtuáis, háromdimenziós rekonstrukcióját is.

A várostörténet ritkaságszámba vehető, 19. századi ősfotográfiákon őrzött képei villannak fel a Skolpall József műterméből megmaradt, 200 darabot meghaladó számú, a hazai fotótörténetben legendásan értékes talbotípiái közül. Az érintőképernyős monitoron pedig az 1920-as évek végén készült értékes városképi fényképsorozat darabjai tekinthetők meg.

Még több részlet a múzeum oldalán


A kiállítás október 25-ig, hétfő kivételével naponta 10-18 óráig látogatható.

Helyszín: Xántus János Múzeum Időszaki kiállítóterme, Győr, Széchenyi tér 5.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár