2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szobortekintetek lesik Budapest mindennapjait

2009. június 9. 14:21 MTI

Budapest szobrait veszi górcső alá Bob Dent, Magyarországon élő angol újságíró legújabb könyvében, az Európa Könyvkiadónál megjelent Mesélő szobrokban.

"A könyv megírása több mint egy évig tartott, de természetesen mindazok a tapasztalatok benne vannak, amelyeket az elmúlt húsz évben Magyarországon szereztem" - mondta el Bob Dent új könyve kapcsán. A nemzetközileg is elismert szerző számos beszámolót, könyvet készített már Magyarországról, tavaly jelentette meg például a Magyarország kívülről, belülről című könyvét, illetve 2006-ban egy 1956-os bédekkerrel lepte meg az olvasóközönséget; Budapest 1956. A dráma színterei. Mi történt? Hol? Miért? - című kötetben a forradalmat rekonstruálja számos, gyakran egymásnak ellentmondó beszámolók alapján.

"A Mesélő szobrok első felében híres személyiségek szobrait vizsgálom, különválasztva a politikusokét és a művészekét. Külön-külön fejezeteket kaptak a tematikus szobrok, ebben a török időktől a Dózsa Györgyön át a második világháborúig veszem sorra például a háborús tematikájú szobrokat. Külön foglalkozom a holokauszt és az 1956-os forradalom emlékét őrző alkotásokkal, valamint a szocialista realista szobrokkal. A könyv utolsó fejezete pedig azokról a műalkotásokról szól, amelyek egyik kategóriába sem fértek bele" - mondta el Bob Dent az M. Nagy Miklós fordításában megjelent 330 oldalas kötetről

"Meglehetősen széles merítésre vállalkoztam, azokat a szobrokat is bemutatom, amelyek például központi helyük miatt jól ismertek, és a teljesen ismeretleneket is" - tette hozzá a szerző, aki minden alkotást személyesen is felkeresett. "Beutaztam egész Budapestet, Adyligettől Csepelig, Újpesttől Rákoscsabáig" - mesélte Bob Dent, akinek ennek ellenére sincsen "kedvenc" köztéri alkotása.

"Kedvenc szobrom ugyan nincs, de vannak kedvenc történeteim" - tette hozzá. Az egyik ilyen például a Kossuth téri Kossuth Lajos-szoborcsoporthoz kapcsolódik. "Az eredeti alkotást az 1920-as évek végén állították fel. Hasonlított a mostanihoz, hiszen annak is a Kossuth magasodott a közepén, viszont körülötte a reformkor nagy alakjai, például Széchenyi István, Deák Ferenc, Batthyány Lajos álltak. Mindnyájan maguk elé néztek a földre, mutatva a forradalom bukása felett érzett bánatukat". A szobrokat aztán az ötvenes évek elején eltávolították, és a szocialista realizmus szabályaihoz mérten újat készítettek"; az eltávolított alkotások ma dombvári szoborparkban láthatók. "Kossuth, mint teszi azt Lenin is, felemelt karra mutat a jövőbe. Ezt az alkotást koszorúzzák meg a miniszterek, pártok a rendszerváltás óta minden évben" - magyarázta Bob Dent, aki szerint nagyon tanulságosak a Raul Wallenberg-szobrok kálváriájához kapcsolódó történetek is.

A szerző szerint a szobrok többet elárulnak a politikai környezetről, a "megrendelőről", mint magáról az ábrázolt személyről. "A vizsgált alkotásoknál például olyan kérdésekre kerestem a választ, mint hogy ki rendelte meg a munkát, miért, ki volt a szobrász, miért épp oda került, eltávolították-e, és ha igen, akkor amikor visszakerült, megváltozott-e?" - tette hozzá Bob Dent, aki elárulta azt is, ő kinek állítana szobrot Budapesten.

"Ha lenne hozzá pénzem - és a politikai konszenzust is sikerülne megteremteni hozzá - én Schwimmer Rózsikának (Bédy-Schwimmer Rózsa) állíttatnék szobrot. Tudom, senki sem ismeri az ő nevét, noha illene. Nagyon izgalmas személyiség volt, feminista és pacifista, ráadásul ő volt Károlyi Mihály egyik nagykövete. Ő volt az első női nagykövet, és nem az orosz Alexandra Kollontaj!"
- tette hozzá. Bod Dent felidézte, hogy miután Schwimmer Rózsika a Horthy-korszakban politikai üldöztetésnek lett kitéve, az Egyesült Államokba emigrált, de soha nem volt hajlandó felvenni az amerikai állampolgárságot. "1947-ben Nobel-békedíjra is jelölték, de sajnos meghalt mielőtt megkaphatta volna" - tette hozzá a szerző.

Bob Dent angol író és szerkesztő Liverpoolban kezdte a pályáját, s már itt kialakult benne a köztéri szobrok iránti érdeklődés, miután ez a város is - akárcsak Budapest - tele van emlékművekkel. 1986 óta él Budapesten, s azóta számos angliai és magyarországi kiadványban - újságokban, folyóiratokban, könyvekben -- jelentek meg írásai Magyarország történelméről, politikai életéről és kultúrájáról; s emellett különböző rádióknak küldött tudósításokat, valamint forgatócsoportok szakértőjeként is többször közreműködött. Jelenleg főként írói és szerkesztői munkája köti le az idejét, s gyakran idegenvezetőként is dolgozik. A Mesélő szobrok a hetedik könyve Magyarországról - és az ötödik Budapestről, amelynek története bronzban és kőben is meg van írva. 2008 novemberében a Fővárosi Közgyűlés „Budapestért” díjat adományozott Bob Dentnek a Magyarország és különösen Budapest kultúrájáról és történelméről szóló, „érdekes és különleges szemléletű” írásaiért.

Dent, Bob: Mesélő szobrok. Budapest köztéri emlékművei. Ford.: M. Nagy Miklós. Európa Kvk., Bp., 2009. 332 o. 3900 Ft.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár