2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felavatták Ronald Reagan szobrát Washingtoban

2009. június 4. 08:41 MTI

Nancy Reagan volt first lady jelenlétében felavatták Ronald Reagan egykori amerikai elnök egészalakos szobrát szerdán a washingtoni Capitoliumban.

A 88 éves Nancy Reagan könnyes szemmel nézte az ünnepségen néhai férjének 2,1 méter magas, 226 kilogrammos bronz szobrát a kupolacsarnok melletti szoborcsarnokban, a kongresszus régi képviselőházi termében. Az Egyesült Államok 40., republikánus párti elnöke legendás grimaszával néz le a látogatókra emelvényéről; a szobor egyméteres márvány talapzaton áll, amely tartalmazza az egykori berlini fal egy darabját (Reagan egykori híres beszédében a Nyugatot és Keletet elválasztó fal lebontására szólította fel Mihail Gorbacsov szovjet vezetőt).

A rendezvényen részt vett és beszédet mondott a Reagan-adminisztráció több tagja, köztük James Baker pénzügyminiszter, aki az egykori elnök közeli barátja volt. Nancy Reagant előző nap fogadta Barack Obama elnök, aki aláírta a Ronald Reagan 100. születésnapjának megünnepléséről szóló törvényt; a néhai elnök 1911. február 6-án született. A jelenlegi first lady, Michelle Obama szerdán ebéden látta vendégül a Fehér Ház egykori első asszonyát, aki - mint a Vanity Fair magazinnak elmondta - azt tanácsolta Obamáéknak, hogy adjanak minél több állami vacsorát az elnöki rezidencián. A Reagan-házaspár ötven ilyen vacsorát rendezett nyolc év alatt, míg George W. Bush és felesége mindössze hatot.



A Reagantől ideológiailag balra álló demokrata párti Barack Obama kedden elmondta: örömmel írja alá a törvényt elődje tiszteletére, aki szerinte megértette, hogy miközben nagy nézeteltérések vannak a pártok és politikai ellenfelek között, "fontos tudnunk, mi köt össze bennünket".

A Rotundában minden szövetségi állam két szobrot állíthat ki; Reagan alakja - Chas Fagan szobrászművész alkotása - Kaliforniát képviseli, hiszen ő elnöksége előtt ott volt kormányzó. Ahhoz, hogy Reagan helyet kapjon, a szoborcsarnokból el kellett távolítani Thomas Starr King unitárius lelkész szobrát, aki a polgárháború idején segített meggyőzni Kaliforniát, az Aranyállamot, hogy maradjon az Unióban. A szoborcsere nem mindenkinek tetszett; Lindi Ramsden unitárius lelkész szerint mostohán bántak Starr Kinggel, amikor Reagannek már egyébként is annyi minden a nevét viseli. Ronald Reaganről nevezték el egyebek mellett Washington egyik nemzetközi repülőterét, és az ő nevét viseli a haditengerészet egy repülőgép-hordozója (CVN-76).

Ronald Reagan 1981 és 1989 között volt a Fehér Ház lakója, 2004-ben, 93 éves korában hunyt el. Június 5-én lesz halálának 5. évfordulója.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár