2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Mexikóban termesztették az első kukoricát

2009. március 30. 10:38 Newswise, MTI

Az első kukoricaültetvényeket legalább 8700 évvel ezelőtt, Panama helyett Mexikóban alakították ki, az eddigi feltételezésekhez képest 1200 évvel korábban - jelent meg a Proceedings of the National Academy of Sciences című amerikai folyóiratban.

A Temple Egyetem és az amerikai Smithsonian Intézet Nemzeti Természettudományi Múzeumának kutatásai arra is fényt derítettek, hogy kukoricát az alacsonyan fekvő területeken kezdték termeszteni, nem pedig a magaslatokon, ahogy eddig hitték.

A kukorica egy nagy méretű, vadon élő cserjéből, a vadkukoricából (teosinte) származik, amelynek öt faja létezik Mexikóban, Guatemalában és Nicaraguában. A közép-amerikai országok egyik fő táplálékát jelentő kukoricához legközelebb a közép-mexikói régióban található Balsas-folyó területén termő faj (Balsas teosinte) áll. A szelíd kukoricafaj eredetének keresése közben a kukorica őrlésére szolgáló régi szerszámokat is találtak és egy másik növényfaj, a trópusi tüskéstök (Sechium edule) maradványait is, ami azt bizonyítja, hogy mindkét fajt közel 9000 éve fogyasztják errefelé - közölte Dolores Piperno, a Smithsonian kutatója.

A kutatók tavak üledékében szenet és pollent találtak, ami azt bizonyítja, hogy e növények termesztéséhez erdőterületeket tisztítottak meg. Kukoricakeményítőt is találtak sok, itt felszínre került szerszám repedéseiben - mutatott rá Anthony Ranere, a pennsylvaniai Temple Egyetem kutatója.

Sokáig vita folyt a kukoricatermesztés kezdeteinek idejéről és helyéről, és eközben soha nem kutatták a Balsas-folyó vidékét, ahol most előkerültek a vadkukorica maradványai.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár