2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Ma sem tudjuk kik haltak meg a Tienanmen téren

2009. február 27. 16:03 MTI

Az áldozatok nevének nyilvánosságra hozását követelik a Tienanmen téri Anyák, vagyis a katonai erővel levert 1989-es Tienanmen téri tüntetés halottjainak hozzátartozói egy pénteken közzétett petícióban.

Az áldozatok megnevezése mellett szorgalmazzák azt is, hogy a kormány vizsgálja ki a hadsereg fellépését, ítéljen meg kártérítést a hozzátartozóknak és büntesse meg "mindazokat, akik felelősek a gyilkosságokért". Százhuszonhét aláírás szerepel a levélen, amelyet az éves ülésszakát a jövő héten megkezdő kínai parlamenthez címeztek a Tienanmen téri Anyák. A petíciót egy New York-i székhelyű kínai emberi jogi csoport segítségével hozták nyilvánosságra.

A kínai kommunista vezetők 1989 tavaszán eleinte bizonytalanok voltak abban, milyen választ adjanak a diákok vezette demokráciapárti megmozdulásokra. Végül hat hét után, júniusban a hadsereget vetették be a tüntetések leverésére. A megtorlás több száz - egyesek szerint több ezer - halálos áldozatot követelt. A pártvezetés akkoriban "ellenforradalmi" összeesküvésnek nevezte a történteket, manapság "politikai zavargásként" emlegeti őket.

A Tienanmen téri Anyák szervezete - amely 1991-ben jött létre - több hasonló felhívást intézett már a hatóságokhoz. Az idei azonban több szempontból is különösen kényes esztendő: kényelmetlenséget jelenthet a pekingi vezetés számára egyrészt az, hogy idén - március 10-én - lesz a tibeti felkelés leverésének 50. évfordulója. A dalai láma ezután a Kína-ellenes felkelés leverése után menekült indiai száműzetésbe mintegy százezer követőjével. Az év eleje óta Kína tibetiek lakta körzeteiben már többször tüntettek a tibeti vezető hazatérése mellett. A kínai védekezés elég felemásra sikeredett: az Everest felé például az országból idén nem engednek fel turistákat, hogy ott nehogy valamilyen demonstrációra kerülhessen sor.

Másrészt Kínában is érezteti hatását a világgazdasági válság: a gazdasági növekedés lelassult, a munkanélküliség emelkedik. Több kínai városban voltak tiltakozások gyárbezárások miatt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár