2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tízezrek emlékeztek a Tienanmen téri tüntetések leverésére

2006. június 7. 14:00

Tízezrek emlékeztek meg a kínai demokratikus mozgalom, a Tienanmen téri tüntetések elfojtásának tizenhetedik évfordulójáról vasárnap este a hongkongi Viktória parkban.

A szervezők elmondása szerint mintegy 44 ezer ember vett részt a mészárlás halálos áldozatai előtt tisztelgő gyertyás virrasztáson. A Tienanmen téri tüntetéseket 1989. június 4-én oszlatták fel a kínai hadsereg tankjai. A vérontás halálos áldozatainak száma azóta sem ismert, a becsült adatok néhány száztól néhány ezerig terjednek. A résztvevők négy futballpálya nagyságú területet töltöttek meg a parkban, számuk mégis messze elmaradt attól a 80 ezres tömegtől, amelyet a 15. évfordulón két évvel ezelőtt tartott rendezvény vonzott. A rendőrség csak 19 ezerre becsülte a most vasárnapi megemlékezők számát.

A Hongkongban tartott virrasztás volt az egyetlen rendezvény a Tienanmen téri események évfordulóján Kína területén, ahol az 1997-ben visszatért egykori brit gyarmaton kívül csak a volt portugál enklávén, Makaón engedélyezett a nyilvános vita a történtekről és a megemlékezés a vérengzés áldozatairól. Az 1989-es tüntetések helyszínén, a Tienanmen (Mennyei Béke) téren a vasárnapi évfordulón a szokottnál is szigorúbb volt a rendőrségi ellenőrzés, két személyt őrizetbe vettek.

A Tienanmen téri események hivatalos pekingi megítélése szerint a demokráciát követelő ifjúsági mozgalom ellenforradalmi felforgatás volt, amely a szocialista rendszer megdöntését célozta, és veszélyeztette a Kína szédületes ütemű gazdasági fejlődéséhez szükséges társadalmi stabilitást. A tüntetések elfojtásakor megölt személyek rokonai, a Tienanmen Téri Anyák szervezet éppen a múlt héten követeltek nyílt levelükben kártérítést, és szorgalmazták a történtek újraértékelését Kínában.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár